Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
12/03/2022 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски либерали: Замрзнути преговоре са Србијом због Русије

Оцјењује се да је Србија, нажалост, такође значајно назадовала у областима као што су владавина права, људска права, слобода медија и слобода изражавања

Девет посланика у Европском парламенту, из либералне групе "Обновимо Европу" (Renew Europe), послала је писмо предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и високом представнику Жозепу Борелу, у којем траже привремено замрзавање преговора са Србијом и обустављање финансијске помоћи ЕУ док се не усклади са позицијама ЕУ по питању Русије.

Писмо, у које је European Western Balkans имао увид, потписала је, између осталих, Никола Бер, потпредсједница Европског парламента и чланица владајуће Слободне демократске партије Њемачке. Међу осталим потписницима су и Клемен Грошељ из Словеније, Илхан Кјучук из Бугарске, Петрас Ауштевичиус из Литваније, Урмас Пает из Естоније и Барт Гротијус из Холандије.

 - Чврсто смо увјерени да Србија показује опасан помак ка ауторитаризму, који је у оштрој супротности са њеном паралелном тежњом за приступањем Европској унији, а ова двосмисленост је достигла кулминацију одбијањем да уведе санкције Русији као одговор на њену агресију на Украјину. Зато позивамо Комисију да још једном позове српске власти да се придруже заједничком ставу ЕУ о Русији. Уколико Србија још једном одлучи да игнорише овај позив, тражимо привремено замрзавање преговора о приступању ЕУ са Владом Србије и ускраћивање финансијске подршке ЕУ земљи, све док не предузме кредибилне, опипљиве и недвосмислене радње у циљу усаглашавања својих изјава, политике и вредности са Европском унијом -  наводи се у писму.

Упркос привременом замрзавању финансијске помоћи, посланици су изразили подршку цивилном друштву и малим и средњим предузећима у Србији.

 - Србија има пуно право да слиједи Путинов модел ако то жели, али мора да буде јасна у својим намјерама и да престане да се претвара да има озбиљне аспирације за чланство у ЕУ. Србија је слободна да одлучи у ком правцу жели да иде, али не може и даље да се сматра саговорником од повјерења и не може да настави да користи претприступну финансијску помоћ док се не одлучи - закључује се у писму.

Претходно се наводи да је Србија је ушла у десету годину преговора о приступању ЕУ са различитим степенима напретка и отварањем нових кластера пре само неколико месеци.

 - Увијек смо били свјесни значајних економских, друштвених и културних веза Србије са Русијом, због чега су српске власти задржале двосмислен став у погледу својих истинских намера да испоштују обавезе преузете у оквиру приступања ЕУ. Последњих година, Србија је појачала сарадњу са Путиновим режимом, посебно у области енергетике и војно-техничке сарадње, учврстила је односе са Лукашенком у Бјелорусији и од обје државе добијала великодушне донације оружја -  стоји у писму, преноси Н1.

Оцјењује се да је Србија, нажалост, такође значајно назадовала у областима као што су владавина права, људска права, слобода медија и слобода изражавања.

 - Заиста је запањујуће видјети како послије година претприступне подршке и интензивних преговора о приступању, српски медијски пејзаж, који је чврсто под контролом владајуће странке СНС, велича Путина и шири лажне вијести о ЕУ и руској агресији у Украјини на дневној бази - наводи се у писму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:00