/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
27/12/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Глобална економија ће наредне године достићи 100 билиона долара

ЦЕБР наводи да ће инфлација бити питање број један које треба рјешавати у наредним годинама

 Свјетска економија би наредне године требало да премаши вриједност од 100 билиона УСД, први пут икада и двије године раније него што се раније предвиђало, процјењује Центар за економска и пословна истраживања (ЦЕБР).

- Континуирани опоравак од пандемије подстаћи ће раст глобалног бруто домаћег производа, мада креаторима економске политике може да буде теже да спријече враћање националних привреда у рецесију уколико високе стопе инфлације потрају- саопштио је ЦЕБР, пише Блоомберг.

ЦЕБР је у истраживању под називом Свјетска економска лига 2022 навео да су се прије годину надали да ће економски ефекти пандемије нестати релативно брзо, преноси Тањуг.

- И у неку руку јесу. Сада очекујемо да ће свјетски БДП у доларима у наредној години бити већи него што је био прије пандемије и да ће први пут достићи преко 100 билиона долара. Прошле године смо предвиђали да ће тај ниво бити достигнут тек 2024- рекли су из ЦЕБР-а.

Аналитичари сматрају да, упркос појави омикрон соја коронавируса на крају године, значајно бољи имунитет у многим земљама омогућава примјену блажих мјера ограничења.

ЦЕБР наводи да ће инфлација бити питање број један које треба рјешавати у наредним годинама.

- Важно питање током 2020-их биће како ће се свјетске економије носити са инфлацијом која је сада достигла 6,8 одсто у Сједињеним Америчким Државама. Надамо се да ће релативно скромно прилагођавање мјера ставити под контролу нетранзиторне елементе. Ако не, онда ће свијет морати да се припреми за рецесију 2023. или 2024-рекао је замјеник предсједника ЦЕБР-а, Даглас Меквилијамс.

Прогноза тог истраживачког центра је у складу са процјенама Међународног монетарног фонда (ММФ), који такође предвиђа да ће глобални БДП, мјерен у доларима и по текућим цијенама, прећи 100 билиона долара наредне године.

ЦЕБР процењује да ће вриједност БДП-а Кине престићи САД 2030. године, двије године касније него што се предвиђало прије годину.

У студији се такође процењује да ће климатске промјене утицати на смањење приватне потрошње за два билиона долара годишње у просјеку до 2036. године, јер ће компаније расходе за инвестиције у производњу преусмерити у декарбонизацију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:31