/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
07/12/2021 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси порасли на почетку седмице

Улагачи су сада мање забринути у вези омикрона

На Wалл Стреету су у понедјељак берзански индекси порасли, након двије седмице пада, јер је благо попустила забринутост улагача у вези са омикрон варијантом коронавируса. Dow Јones ојачао је 1,87 одсто на 35.227 бодова, док је S&P 500 порастао 1,17 одсто на 4.591 поен, а Nasdaq индекс 0,93 одсто на 15.225 бодова.

На Wall Streetu влада нестабилност већ десетак дана, од када су заредале вијести о појави омикрон варијанте коронавируса, која би могла бити заразнија од претходних и отпорна на постојеће вакцине, па се улагачи плаше поновног затварања економија, што би успорило опоравак од коронакризе.

Но, та страховања су у понедјељак попустила, након што је савјетник Бијеле куће за здравствену кризу, Антхонy Фауци, казао да се, упркос брзом ширењу, за сада не чини да омикрон представља висок степен забринутости, преноси Hrportfolio.

- Улагачи су сада мање забринути у вези омикрона- рекао је стратег у фирми Baker Avenue Asset Management, King Lip.

Он сматра да је улагаче охрабрила и најава кинеских власти да ће ускоро смањити стопу издвајања обавезних резерви банака, што би требало да подстакне кредитирање, а тиме и убрзање раста друге по величини свјетске економије. То би, наиме, могло позитивно утцати на велике америчке компаније које извозе у Кину.

Захваљујући томе, шпекулације о заоштравању монетарне политике америчке централне банке, које су посљедњих дана држале улагаче на опрезу, у понедјељак су биле у другом плану. Највише су, у просјеку 1,6 одсто, порасле цијене дионица у индустријском и потрошачком сектору, а с растом од 1,5 одсто слиједили су енергетски и услужни сектор.

С друге стране, оштро су пале цијене дионица произвођача вакцина против коронавируса. Цијена Moderne потонула је 13,5 одсто, а Pfizera пет одсто, јер се процјењује да би до развоја вакцине против омикрона могли проћи мјесеци.

Посљедњих дана S&P 500 индекс надокнадио је дио претходних губитака, па је тренутно 2,3 одсто испод врједности на којој је био прије појаве омикрона.

И на европским берзама цсу ијене дионица порасле. Лондонски FTSE индекс ојачао је 1,54 одсто на 7.232 бода, док је франкфуртски DAX порастао 1,39 одсто на 15.380 поена, а париски CAC 1,48 одсто на 6.865 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:17