/ ilustracija youtube
19/09/2021 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Либан повећао цијене горива више од 37 одсто

Повећање цијена не укида у потпуности субвенције за бензин, што се очекује ускоро

Министарство енергетике Либана подигло је цијене бензина, чиме је у пракси већ укинуло субвенције за гориво. Према званичном документу Владе, цијена 95-октанског бензина и 98-октанског бензина подигнута је више од 37 одсто, а поскупљење је одмах ступило на снагу.

Погоршање несташице бензина широм Либана довело је до вишесатних чекања у редовима које је понекад пратило и насиље на бензинским пумпама. Повећање цијена не укида у потпуности субвенције за бензин, што се очекује ускоро, преноси Бизнисинфо.

Поскупљење ће додатно оптеретити становништво која се већ бори са посљедицама економске кризе, која је према Уједињеним нацијама (УН) до сада довела 78 одсто популације у сиромаштво.

Либан укида велики програм субвенција за увоз основних потреба, укључујући гориво, љекове и храну, вриједан шест милијарди УСД, за који су Владини критичари навели да је био лоше вођен и расипнички.

Екстремистичка организација Хезболах почела је са увозом иранског горива у државу преко Сирије, што би требало да ублажи снажну енергетску кризу, али овим потезом земља ризикује америчке санкције.

Ова испорука крши ембарго који су Сједињене Америчке Државе (САД) увеле Техерану, након што је бивши предсједник Доналд Трумп повукао САД из нуклеарног договора са Ираном и свјетским силама 2018. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:56