за варуфакиса / - Гугл
23/09/2021 u 21:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опоравак свјетске економије зависи од стопе вакцинације

Ипак, не опорављају се све земље подједнако, а разлог између осталог лежи у различитим стопама вакцинације

Глобална економија успјела је да у великој мјери надомјести губитке проузроковане пандемијом корона вируса. Ипак, не опорављају се све земље подједнако, а разлог између осталог лежи у различитим стопама вакцинације.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), чије су чланице велике индустријске земље, указала је на недослиједан опоравак глобалне економије и за то, између осталог, окривила и различите стопе вакцинације у појединим земљама. Очекује се да ће се свјетска економија 2021. године суштински опоравити за 5,7 одсто, а у наредној години доћи ће до економског раста за око 4,5 процената, наводи се у саопштењу те организације. Тиме је у суштини ОЕЦД потврдио своје мајске прогнозе.

 - Снажан опоравак у Европи, вјероватноћа за додатну фискалну подршку у Сједињеним Државама у наредној години и смањена штедња домаћинстава побољшаће изгледе за раст у индустријски развијеним земљама -  изјавила је представница ОЕЦД у Берлину Никола Брант.

Глобални бруто домаћи производ већ је премашио ниво достигнут прије пандемије, али како наводи Брант, у многим земљама, посебно када се ради о тржиштима у развоју, још увијек постоје недостаци у производњи и запослености. То се прије свега односи на оне земље у којима је стопа вакцинације ниска.

Лошија прогноза за Њемачку

За еврозону, међутим, ОЕЦД процјењује да су шансе за бољи опоравак веће, те се ове године очекује раст од 5,3 одсто, умјесто раније процијењених 4,3 процента. ОЕЦД међутим предвиђа мањи раст њемачке економије ове године због застоја у ланцима снабдијевања. Бруто домаћи производ повећаће се за 2,9 одсто, према прогнозама објављеним у уторак. У мају је био предвиђен раст од 3,3 одсто. Насупрот томе, предвиђа се да ће он у 2022. доживјети скок са 4,4 на 4,6 одсто. Прошле године се највећа европска економија смањила за скоро пет процената као посљедица пандемије.

 - Аутомобилска индустрија, која има велики удио у глобалној трговини, као и прерађивачка индустрија, посебно су тешко погођене проблемима у испоруци и логистичким потешкоћама. То је, наравно, успорило опоравак њемачке привреде -  рекла је Брант, објашњавајући тиме лошије прогнозе за текућу годину.

С друге стране, потражња за њемачком индустријском робом остаје велика.

 - Очекујемо постепено рјешавање проблема у испоруци из четвртог квартала, а затим и снажнији опоравак - рекла је Брант за новинску агенцију Ројтерс.

(ДW)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:18