/ ИЛУСТРАЦИЈА - FOTO TWITTER.COM/EBRD
28/09/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опрезно трговање на Вол стриту

Пале су и цијене дионица технолошких дивова, као што су Microsoft, Amazon.com, Alphabet и Apple, између 0,6 и 1,7 одсто

На Вол стриту се у понедјељак трговало опрезно, јер је америчка централна банка, Federalne rezerve (Фед), недавно најавила смањење подстицаја, а Бијела кућа повећање пореза.

Dow Јones индекс ојачао је 0,21 одсто на 34.869 бодова, док је S&P 500 склизнуо 0,28 одсто на 4.443 поена, а Nasdaq индекс 0,52 одсто на 14.969 бодова. Међу 11 најважнијих сектора S&P 500 индекса, у њих шест цијене дионица су пале, а највише у некретнинском и здравственом, преноси SEEbiz.

Пале су и цијене дионица технолошких дивова, као што су Microsoft, Amazon.com, Alphabet и Apple, између 0,6 и 1,7 одсто. Порасле су цијене дионица у секторима који су највише осјетљиви на кретања у економији, а захваљујући расту цијена нафте, знатно је ојачао и енергетски сектор.

- Дионице осјетљиве на економска кретања су порасле, а технолошке пале. На снази је трговање на основу отварања привреде- рекао је директор у фирми Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

На тржишту влада опрез јер ускоро почиње смањивање монетарних подстицаја, који од почетка пандемије коронавируса подржавају економију и финансијска тржишта. Челници Фед-а су прошле седмице поручили да би смањење мјесечног износа за куповину обвезница могло започети у новембру, а да би кључне камате могле бити повећане већ наредне године, прије него што се процјењивало.

Предсједник Сједињених Америчких Држава (САД) Џо Бајден предложио је у буџетском пакету за наредну годину повећање пореза. Аналитичари Goldman Sachsa поручили су да би повећање пореза компанијама могло утицати на поврат на дионице у наредној години.

На европским берзама цијене дионица су порасле. Лондонски FTSE индекс ојачао је 0,17 одсто на 7.063 бода, док је франкфуртски DAX порастао 0,27 одсто на 15.573 бода, а париски CAC 0,19 одсто на 6.650 поена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:43