/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
02/12/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пад цијена дионица

Улагачи су забринули коментари предсједника америчке централне банке

На Вол стриту су у сриједу цијене дионица оштро пале јер су улагаче забринули коментари предсједника америчке централне банке, Федералних резерви о инфлацији, као и први случај омикрон варијанте коронавируса у Сједињеним Америчким Државама.

Dow Јones ослабио је 461 бод или 1,34 одсто, на 34.022 бода, док је S&P 500 склизнуо 1,18 одсто, на 4.513 поена, а Насдаq индекс 1,83 одсто, на 15.254 бода. На самом почетку трговања ти индекси су снажно порасли, па је S&P 500 у једном тренутку био у плусу 1,9 одсто. Међутим, у другом дијелу трговања индекси су изгубили све те добитке и забиљежили оштар пад други дан заредом.

Улагаче је поколебала вијест о првом случају заразе омикрон варијантом коронавируса у САД-у код особе која је дошла из Јужноафричке Републике. Иако доктори из Јужноафричке Републике, гдје се та варијанта прво појавила, тврде да заражени немају теже симптоме него од осталих варијанти вируса, многе земље заоштравају граничне контроле.

Омикрон варијанта вируса могла би бити заразнија од претходних и отпорна на садашње вакцине, па се улагачи плаше поновног затварања економија, што би успорило опоравак од коронакризе. Улагаче је додатно поколебао предсједник Фед-а Јerome Powell, који је у другом дану извјештавања Конгреса о економској ситуацији казао да Фед мора бити спреман реагирати у случају да инфлација не спласне у другој половици идуће године.

Wall Street је већ дан прије оштро пао након што је Поwелл назначио да високу инфлацију више не сматра привременом и да ће Фед због тога поново размотрити планове смањења програма откупа обвезница на наредној сједници за двије седмице.

То је на тржишту подстакло шпекулације да би због инфлације, која би могла остати висока дуље него што се процјењивало, Фед могао убрзати процес укидања програма куповине обвезница, а потом и повећати камате прије него што се очекивало. На европским берзама су цијене дионица снажно порасле. Лондонски FTSE индекс ојачао је 1,55 одсто, на 7.168 бодова, док је франкфуртски DAX скочио 2,47 одсто, на 15.472 поена, а париски CAC 2,39 одсто, на 6.881 бод.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:35