Максим Орешкин / -Википедиа
19/05/2022 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПРОГНОЗЕ ИЗ РУСИЈЕ: Глад широм планете почиње на јесен

Помоћник предсједника Русије Максим Орешки упозорава на почетак несташица хране до краја 2022. године

ПОМОЋНИК предсједника Русије Максим Орешкин сматра да ће током предстојеће јесени доћи до скока цијене пшенице и предвиђа почетак глобалне глади крајем 2022. године. 

Орешкин је казао да то што сада Америка покушава да уради са Украјином сигурно неће остати без посљедица и довешће до озбиљне кризе са храном која ће знатно поскупити на свјетском тржишту.

- Важно је да у условима, на примјер глобалне глади која ће се десити на јесен – до краја ове године у свијету, Русија не настрада, да у потпуности буде обезбеђена храном - рекао је помоћник предсједника Русије.

Како је навео, главни разлог глобалне глади биће раст цијена пшенице на свјетском тржишту, као посљедица неодговорне монетарне политике САД.

- У ствари, то што сада САД покушавају да направе са Украјином – да извезу залихе пшенице које постоје у Украјини у своју корист – још један је корак који осуђује Украјину на озбиљне хуманитарне проблеме, а свијет на велике проблеме са глађу - сматра он.

Око 60 одсто раста цијена пшенице, по оценама помоћника руског председника, последица је штампања долара током пандемије.

И предсједник Србије Александар Вучић упозорио је више  пута да постоји могућност поскупљења хране и поручио да Србија за сада има довољено залиха хране и очекује додатни приход након овогодишње жетве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:55