/ foto youtube ilustracija
09/11/2021 u 23:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Развили систем препознавања лица ради идентификације Палестинаца

Једна Палестинка из Хеброна рекла је да су грађани окружени камерама и да се никоме не допада да буде под сталним надзором

Израелска војска је развила систем препознавања лица ради идентификације Палестинаца на окупираној Западној обали, потврђено је данас агенцији Франс прес из израелске организације која прикупља свједочења војника, преноси РТЦГ портал.

Вашингтон пост је претходно објавио да израелска војска користи технологију "Плави вук" већ двије године, да војници фотографишу лица Палестинаца паметним телефонима и да потом те фотографије шаљу у базу података ради процјене да ли особу треба ухапсити или не, на основу информација које израелске снаге посједују.

Амерички лист се ослонио на свједочења неколико бивших војника дата невладиној организацији "Прекинути ћутање", која се противи окупацији Западне обале и осуђује војне акције на тој територији окупираној од 1967. године.

Представник те организације Ори Гивати рекао је Франс пресу да војска шаље своје припаднике у патроле по градовима и селима са паметним телефонима, да фотографишу сваког Палестинца кога виде.

Послије фотографисања на телефону се појави црвено упозорење ако би особу требало ухапсити, жуто када је неопходно привремено притварање прије додатних консултација, или зелено ако за тим нема потребе.

Војници се у томе такмиче и чак награђују.

Замјеник директора организације "Прекинути ћутање" Надав Вајман рекао је да порука војницима гласи да је "свако непријатељ" и да "на свакога морају сумњати".

У подијељеном граду Хеброн, војска је проширила систем за препозавање лица, тврди организација "Прекинути ћутање".

Једна Палестинка из Хеброна рекла је да су грађани окружени камерама и да се никоме не допада да буде под сталним надзором.

У центру тог града, под јаким обезбјеђењем, живи око 1.000 јеврејских насељеника међу 200.000 Палестинаца.

Међутим, на питање Франс преса, израелска војска је навела да је ријеч о рутинској безбједносној операцији на Западној обали у циљу борбе против тероризма и побољшања квалитета живота Палестинаца, и да не може да коментарише оперативне способности у том контексту.

Са друге стране, војници који су свједочили рекли су да су шокирани стварима које се од њих траже.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:05