Žozep Borelj
24/09/2022 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: EU treba ozbiljno da shvati prijetnju Rusije o upotrebi nuklearnog oružja

Prema njegovom mišljenju, evropske zemlje treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, između ostalog i oružjem, i ne treba da prekidaju politiku antiruskih sankcija

Evropska unija treba ozbiljno da shvati mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Kada ljudi kažu da ne blefiraju, njihove riječi treba shvatiti ozbiljno. Sada je, definitivno, opasan trenutak - rekao je Borelj, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Prema njegovom mišljenju, evropske zemlje treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, između ostalog i oružjem, i ne treba da prekidaju politiku antiruskih sankcija.

- Svi koji su išli u Moskvu, koji su posjetili Kremlj kako bi razgovarali sa Putinom, dobijali su od njega isti odgovor: 'Imam vojne ciljeve i dok ne budu ostvareni nastaviću sa borbenim dejstvima'. To je, naravno, zabrinjavajući kurs, ali treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu - rekao je šef evropske diplomatije u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.

Borelj smatra da sukob treba biti riješen „diplomatskim sredstvima“, ali tako da se „sačuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

Takođe je priznao da rast cijena energenata izaziva ozbiljnu zabrinutost u Evropi.

Vladimir Putin je nedavno u obraćanju naciji izjavio da će Rusija „u slučaju bilo kakve prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti, bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolaže. To nije blef." Međutim, nije pominjao nikakvo nuklearno oružje.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je „nepristojnim“ nepravilno citiranje Putinovog govora o „nuklearnoj prijetnji“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:08