Sergej Lavrov i Žozep Borelj / - SKRINšAT
27/07/2022 u 21:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj se žali: Nisam popularan kao Lavrov u zapadnim medijima

Zapadni mediji djeluju kao ‘rezonatori‘ ruskog diskursa. Lavrov ide u Afriku da kaže da su za sve što se dešava krive evropske sankcije – i svi zapadni mediji to ponavljaju. Ja idem u Afriku da kažem suprotno - ništa, kaže šef evropske diplomatije

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj požalio se da je manje popularan u zapadnim medijima nego ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Ponekad čak i zapadni mediji deluju kao 'rezonatori' ruskog diskursa. Lavrov ide u Afriku da kaže da su za sve što se dešava krive evropske sankcije – i svi zapadni mediji to ponavljaju. Ja idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju veze s tim i ništa. Niko ne prenosi te informacije - rekao je Borelj u intervjuu za radio-stanicu "Kadena SER“.

On je podsjetio da je nedavno predsjednik Evropskog savjeta prisustvovao samitu Afričke unije kako bi objasnio stav Evropske unije.

- Nisam vidio nijedan list, nijedan zapadni medij koji je to citirao. Postoji određena tendencija da se sluša neprijatelj, protivnik - konstatovao je Borelj.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u petodnevnoj posjeti Africi do 28. jula. Zapadni mediji svakodnevno kao udarne objavljuju informacije o njegovom boravku u Africi i prenose poruke koje šalje sa susreta sa tamošnjim zvaničnicima.

Svjetske agencije ocijenile su da je na početku rusko-ukrajinskog rata predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski vodio znatno bolju medijsku kampanju od Rusije, ali se taj odnos promijenio tokom ljeta. Mediji i novinari koji prate rat u Ukrajini smatraju da je Moskva znatno promijenila pristup medijima i pridobija domaću i svjetsku javnost koja sve manje podržava ulogu NATO u tom sukobu.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:50