/ Oleg Deripaska
26/09/2023 u 20:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deripaska: Rusija prebrodila sankcije koje je uveo Zapad

Projekcije Zapada da će sankcije izazvati brzu ekonomsku krizu u Rusiji pokazale su se kao netačne jer je Rusija druga najveća izvoznica nafte na svijetu i bez problema prodaje svoju naftu na svjetskim tržištima

Ruski oligarh Oleg Deripaska ocijenio je danas da je Rusija prebrodila sankcije koje je uveo Zapad zbog sukoba u Ukrajini i upozorio da su nade Zapada da takve zastarjele metode mogu doprinijeti okončanju rata ili pokretanju promjene režima osuđene na neuspjeh.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pripremio je rusku ekonomiju vrijednu 2,1 bilion dolara za dugi rat u Ukrajini i više puta je isticao da rat neće osakatiti rusku ekonomiju, za koju se predviđa da će ove godine imati rast od 2,8 odsto, a sljedeće 2,3 odsto, navodi Rojters.

Projekcije Zapada da će sankcije izazvati brzu ekonomsku krizu u Rusiji pokazale su se kao netačne jer je Rusija druga najveća izvoznica nafte na svijetu i bez problema prodaje svoju naftu na svjetskim tržištima dok istovremeno cvjeta trgovina sa Kinom i sa nekim drugim zemljama, ukazao je Deripaska.

„Bio sam iznenađen što je privatni biznis bio tako fleksibilan, a prije toga sam bio manje-više siguran da će se do 30 odsto ruske privrede urušiti. Međutim, to je bilo mnogo manje“, rekao je 55-godišnji Deripaska novinaru Fajnenšel tajmsa i dodao da je ogromno rusko bogatstvo prirodnim resursima suviše privlačno za mnoge – uključujući Kinu i druge zemlje – koje nikada nisu odustale od trgovine sa Rusijom, iako se Zapad nadao da će sankcijama uspjeti da izazove propast ruskog državnog vrha.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 08:56