Platforme nafte / - SHUTTERSTOCK
04/02/2023 u 15:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU odredila gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda

To je važan sporazum koji je dio odgovora EU-a i njenih partnera na rusku agresiju protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju

Zemlje članice EU postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, saopštili su iz Savjeta EU-a iz švedskog predsjedništva.

Sporazum sada moraju službeno odobriti članice, prenosi SEEbiz.

“To je važan sporazum koji je dio odgovora EU-a i njenih partnera na rusku agresiju protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Švedsko predsjedništvo nije iznijelo detalje o visini gornje granice.

U međuvremenu, izvori iz EU potvrdili su za STA da je cijena dizela postavljena na 100 USD po barelu, a jeftinijih derivata na 45 USD.

Već u decembru na snagu je stupilo ograničenje cijena ruske sirove nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje. Članice EU postavile su je na 60 USD za barel od 159 litara, uskladivši se sa skupinom G7 i nekim drugim partnerima.

Ograničenje cijene znači da je i dalje dopušteno pružanje usluga kao što su tehnička pomoć, brokerske usluge, finansiranje ili finansijska pomoć u vezi s trgovinom, posredovanjem ili transportom ruske sirove nafte u treće zemlje po cijeni od 60 USD po barelu ili nižoj. Za naftne derivate te će cijene biti drugačije.

Prema Briselu, Moskva snažno osjeća ovu mjeru ograničenja sirove nafte. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak tokom posjeta Kijevu da ograničenje cijena sirove nafte košta Rusiju oko 160 miliona EUR dnevno.

Ograničenje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje povezano je s embargom na uvoz ruske nafte u EU. Za većinu sirove nafte stupio je na snagu početkom decembra, ali će se od nedjelje primjenjivati i na naftne derivate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 18:59