Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
16/12/2021 u 21:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ се нада рјешењу: Санкције за Москву спремне

Њемачки канцелар Олаф Шолц упозорио је Москву да "не прелази линију"

Лидери Европске уније фокусирали су се на данашњем самиту на мјере за спречавање могуће руске војне инвазије на сусједну Украјину, уз пријетње санкцијама за Москву и најаву дипломатских разговора, преноси АП.

Истовремено, Русија је саопштила да је поднијела нацрт докумената САД у којима се разрађују безбједносни аранжмани који би спријечили ширење НАТО на Украјину.

Нагомилавање руске војске на граници с Украјином заузело је централно мјесто на самиту 27 лидера ЕУ, након молбе украјинског предсједника Владимира Зеленског за увођење додатних санкција Москви, а прије било каквог могућег напада на његову земљу, уз упозорење да би дјеловање након било каквог сукоба дошло прекасно.

На питање новинара да ли ће Европа реаговати на позив Зеленског, предсједник Европског савјета Шарл Мишел је рекао да су спремни да предузму додатне казнене мјере ако буде потребно у складу са развојем ситуације.

Очекује се да ће лидери ЕУ данас одобрити нацрт закључка самита, у који је АП имао увид, а у којем се упозорава да ће "свака даља војна агресија на Украјину имати огромне посљедице и озбиљне трошкове као одговор".

Њемачки канцелар Олаф Шолц упозорио је Москву да "не прелази линију".

- Неповредивост граница је један од веома важних темеља мира у Европи и сви заједно учинићемо све да осигурамо да та неповредивост заиста остане нетакнута - изјавио је Шолц.

Литвански предсједник Гитанас Науседа рекао је да ЕУ не би требало да потцјењује пријетњу коју представља руско гомилање војске и додао да су потези Москве довели до најгоре безбједносне ситуације од распада Совјетског Савеза.

Многи од европских лидера су поручили да рачунају на дипломатске преговоре као начин спречавања руске војне акције у Украјини.

Словеначки премијер Јанез Јанша, чија земља предсједава Европском унијом до краја године, предложио је преговоре Француске, Њемачке, Украјине и Русије.

- Можда има неких отворених канала за неке озбиљне преговоре током наредних дана - рекао је Јанша.

Москва негира да планира напад на Украјину, али амерички обавјештајни званичници наводе да је Русија пребацила 70.000 војника близу Украјине и да се припрема за инвазију почетком сљедеће године.

Француска и Њемачка су 2015. године посредовале у мировном споразуму који је помогао да се окончају непријатељства великих размјера у источној Украјини, гдје се провладине снаге боре против сепаратиста, али сукоб, у коме је 14.000 људи убијено и даље тиња, наводи АП.

Кремљ је данас поново позвао западне лидере да осигурају правно обавезујуће гаранције које спречавају ширење НАТО на Украјину и размјештање наоружања Сјеверноатлантске алијансе на том подручју, називајући то "црвеном линијом" за Москву.

САД и њихови савезници одбили су да дају такве гаранције, али су се руски предсједник Владимир Путин и амерички предсједник Џозеф Бајден прошле недјеље договорили о наставку разговора како би размотрили питања која изазивају забринутост Русије, преноси АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:39