ilustracija / EVROPSKA UNIJA
19/03/2024 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska unija uvodi carine na uvoz ruskog žita

Evropska unija (EU) priprema uvođenje carina na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije sa ciljem da razriješe zabrinutosti poljoprivrednika koji protestuju u nekoliko država članica bloka, saopštio je danas Fajnenšl tajms.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 eura po toni žitarica iz Rusije i Bjelorusije, navodi FT i dodaje da će carine od 50 odsto takođe biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih.

Takva se odluka očekuje u vrijeme kada poljoprivrednici širom EU demonstriraju protiv evropskog Zelenog pakta, kojim se žele ublažiti klimatske promjene, uz zahtjev da se ponovo uvedu carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koje je Brisel ukinuo nakon početka ruske invazije na Kijev.

Kao i veći dio Evrope, Poljska je, takođe, bila zahvaćena protestima koji se održavaju posljednjih nedjelja čiji poljoprivrednici blokiraju glavne puteve u zemlji i granične prelaze sa Ukrajinom.

Nakon razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom prošle sedmice, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su za sjutra dalje proteste protiv poljoprivredne politike EU i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Zeleni plan EU ima cilj da se do 2050. godine postigne klimatska neutralnost.

Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, saobraćaja, industrije i poljoprivrede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:24