/ - MAPA/MAX/AL-JAZEERA
16/05/2023 u 13:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gruzija, uprkos protivljenju EU i SAD, odlučila da obnovi letove sa Rusijom: Interesi države, ispred svega

Letovi, zvanično, počinju od sjutra

Rusija je ukinula sankcije i vratila bezvizni režim za državljane Gruzije. Sa druge strane, Gruzija, uprkos protivljenju Evropske unije i SAD-a, donijela je odluku da dozvoli ruskim avio kompanijama da obavljalju direktne letove između te dvije države.

Letovi, zvanično, počinju od sjutra, izvijestila je agencija Tas.

Ministar ekonomije Gruzije Levan Davitašvili naveo je ranije danas da su tri ruske aviokompanije podnijele zahtjev za izdavanje dozvola za letove na sva tri međunarodna aerodroma u Gruziji – Tbilisi, Kutaisi i Batumi.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Gruzije ranije je saopštila da su ruske aviokompanije podnijele zahtjev za odobrenje direktnih letova između dvije zemlje i naglasila da će odluka o svakoj prijavi biti donijeta nakon detaljnog proučavanja aktivnosti i vazdušne flote određene aviokompanije, kao i njihovog statusa u vezi sa međunarodnim sankcijama.

Napominje se da će agencija konsultuje sa zemljama koje poštuju sankcije protiv Moskve, ali istovremeno i održavaju direktne letove sa Rusijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je potpisao dekret o ukidanju viznog režima za gruzijske državljane, sa početkom od 15. maja, a drugom njegovom odlukom ukinuta je zabrana letova ruskih avio-kompanija za Gruziju i prodaje putovanja u tu zemlju, koja je bila na snazi od 2019. godine. Vizni režim sa Gruzijom uveden je odlukom ruskih vlasti 2000. godine. S druge strane, prema gruzijskom zakonodavstvu, 2012. godine ruski državljani mogu da posjećuju Gruziju bez viza i da tamo ostanu do godinu dana.

Diplomatske veze između dve zemlje prekinuo je Tbilisi 2008. godine nakon što je Rusija priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, prenosi Tanjug.

Evropska unija i SAD su upotzorile Gruziju da ne dozvoljavaju direktne letove ruskim kompanija ka toj državi. Međutim, prema navodima analitičara, Gruzija na ovaj način želi da zaštiti svoje interese, prvenstveno one ekonomske.

Sa druge, strane Crna Gora ni ove turističke sezone neće moći da računa na turiste iz Rusije u onom broju kao nekada, a glavni problem je ukidanje direktnih avio linija, kao i uvođenje sankcija, što se direktno odražava na turizam.

Primjera radi, rekordne 2019. godine najviše noćenja su ostvarili upravo Rusi. Te godine je ostvareno nevjerovatnih 3.470.593 noćenja od strane gostiju iz Rusije, što jasno govori o značuju ovog tržišta za Crnu Goru, koja i svoj budžet dominantno planira na osnovu prihoda iz ove oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:56