Александар Лукашенко / -, фото: EPA
01/03/2022 u 18:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукашенко: Моћне силе желе да осујете преговоре Москве и Кијева

Према његовим ријечима, руско-украјински преговарачки процес могао би да доведе до састанка предсједника Владимира Путина и Владимира Зеленског

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да веома моћне силе желе да осујете преговарачки процес Москве и Кијева.

 - Дај Боже да (предсједник Украјине Владимир) Зеленски и његова команда издрже и да не склизну у рушење преговарачког процеса -  рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Према његовим ријечима, руско-украјински преговарачки процес могао би да доведе до састанка предсједника Владимира Путина и Владимира Зеленског.

Лукашенко сматра да су започети руско-украјински преговори важни као стартна платформа за могући састанак двојице предсједника. Међутим, како је рекао, да би се тај састанак одржао, делегације обје земље треба да припреме питања о којима ће се разговарати, укључујући и правце као што су демилитаризација и денацификација.

Лукашенко је такође саопштио да до сад ниједан дио Оружаних снага Бјелорусије није напуштао базу. Истовремено је додао да су „они спремни“ и да су „сви спремни“.

 - И ако је потребна мобилизација, провјерили смо све спискове, у року од два-три дана мобилисаћемо све јединице које буде требало мобилисати - истакао је Лукашенко.

Бјелоруски лидер је наложио снагама безбједности да „затворе“ западну границу како би спречили инвазију НАТО-а, па чак и „најмању операцију“ са њихове стране на бјелоруској територији.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине.

Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтијевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.

Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

За то је, према његовим ријечима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:57