Aleksandar Lukašenko / - EPA
25/08/2023 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko o smrti Prigožina: Ne mogu da zamislim da je Putin to uradio

Pad Prigožinovog aviona rezultat je "grubog, neprofesionalnog rada" iza kojeg ne stoji rukovodstvo Ruske Federacije, rekao je predsjednik Belorusije

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je rekao danas da će jezgro Vagner grupe ostati u Bjelorusiji, nakon navodne pogibije vođe te privatne vojske Jevgenija Prigožina.

Pad Prigožinovog aviona rezultat je "grubog, neprofesionalnog rada" iza kojeg ne stoji rukovodstvo Ruske Federacije, rekao je predsjednik Belorusije.

On je napomenuo da je ruski predsjednik Vladimir Putin razborita i veoma smirena osoba.

"Zato ne mogu da zamislim da je Putin to uradio, da je Putin kriv", kaže Lukašenko, i dodaje da Prigožin nikada nije tražio od njega bezbjednosne garancije. Ja ne moram da obezbjeđujem Prigožinovu bezbjednost. To je prvo. Drugo, razgovor nikada nije vođen u tom smijeru", rekao je Lukašenko, a prenosi Belta.

Predsjednik Bjelorusije je dodao da je o bezbjednosti sa Prigožinom razgovarao samo dva puta - prvi put tokom pobune Vagnera i marša na Moskvu, drugi put kada je vođa privatne vojske sa Dimitrijem Utkinom došao u Bjelorusiju.

"Obojicu sam kategorično upozorio: ‘Momci, obratite pažnju‘", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je govorio i o širenju Briksa, ističući da to može značiti kraj hegemonije zapada.

"Mislim da zapadna hegemonija još nije gotova. Ali povećanje broja članica BRIKS-a je snažan korak u tom pravcu. I ne samo tamošnji mediji, već i političari na visokom nivou su napeti", rekao je Lukašenko.

On je govorio i o predviđenim vježbama ODKB, koje će početkom septembra biti održane u Bjelorusiji.

"Reći će na Zapadu, ovdje Putin i Lukašenko ponovo nešto planiraju u Bjelorusiji i možda spremaju napad na istu tu nesrećnu Poljsku. Ništa od toga. Bez ofanzive. Radimo na uobičajenim pitanjima, koja su odavno planirana. Prema tome, ni vi ni oni ne treba da brinete o tome", rekao je bjeloruski predsjednik, prenose Novosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:00