Александар Лукашенко / -, фото: EPA
24/02/2022 u 11:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукашенко понудио разговоре Русије и Украјине у Минску

- Ми смо Словени, три словенска народа. Хајде да сједнемо и одлучимо о својој судбини за будућност, заувијек - рекао је Лукашенко

Лидери Русије и Украјине требало би да се састану у Минску како би избегли крвопролиће, рекао је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

Према његовим речима, да је председник Украјине, „држао би се” за Путинове речи да окупација није циљ Москве.

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко предложио је одржавање преговора између Украјине и Русије у Минску „како би се избјегло крвопролиће“, преноси БелТА.

 - Ми смо Словени, три словенска народа. Хајде да сједнемо и одлучимо о својој судбини за будућност, заувијек, рекао је Лукашенко и понудио да организује разговоре између предсједника Владимира Путина и Владимира Зеленског.

Према његовим ријечима, Путинова изјава о одсуству планова за окупацију Украјине може се сматрати основом за преговоре.

 - Шта друго ради? Ово је основа за преговоре. Он заиста неће да окупира. Зашто, коме треба ова главобоља. Нико неће тамо да поставља своје снаге и владе. Ово је основа за преговоре. На основу тога, хајде да развијемо агенду и одлуке -  објаснио је своју идеју Лукашенко, додајући да би се, да је Зеленски, „држао“ овога.

Истовремено, Лукашенко је напоменуо да Русија „неће сјести за преговарачки сто“ ако питања за дискусију не буду унапријед договорена.

 - Русија их је прописала и за НАТО, и за Америку, и за Украјину. Пет или шест питања. За Украјину су два-три питања. Први је демилитаризација Украјине, спријечавање Украјине да уђе у НАТО и заустављање војних операција против Доњецка и Луганска - подсјетио је Лукашенко.

Ујутро 24. фебруара Русија је објавила почетак руске војне операције у Донбасу, Министарство одбране је најавило и прецизне ударе по војној инфраструктури украјинских војних снага. Истовремено, војни ресор је нагласио да грађанима земље ништа не пријети.

Украјина је прогласила ванредно стање у земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:29