Dmitrij Medvedev / - SHUTTERSTOCK
27/03/2023 u 10:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medvedev: Neće nas zadesiti sudbina Sovjetskog Saveza

Trenutno ne postoji prijetnja od ekonomske militarizacije na način na koji je postojala (u SSSR) `70-ih i `80-ih - rekao je Medvedev

Ruska ekonomija neće se svesti samo na odbrambenu industriju, uprkos sukobu sa Ukrajinom i zapadnim sankcijama, rekao je u nedjelju novinarima bivši predsjednik Dmitrij Medvedev. Neće biti dozvoljeno da se razvijaju neravnotežene stvari u ekonomiji, rekao je on, dodajući da je malo verovatno da će zemlju zadesiti sudbina Sovjetskog Saveza.

- Trenutno ne postoji prijetnja od ekonomske militarizacije na način na koji je postojala (u SSSR) `70-ih i `80-ih - rekao je Medvedev.

Bivši predsjednik je tvrdio da je Sovjetski Savez dao previše prioriteta odbrambenoj industriji. Da bi se izbjegla neravnoteža, „samo treba ispravno postaviti prioritete i pratiti glavne makroekonomske indikatore - dodao je on.

Rusija zapravo treba da pojača svoju odbrambenu industriju, rekao je on, dodajući da je neophodno „postaviti temelje za budućnost“ čak i nakon okončanja ukrajinskog sukoba. Međutim, preduzimanje ovih koraka neće uticati na druge privredne sektore, smatra on.

SSSR-u je nedostajao tržišni sistem, a takođe i snažan sektor robe široke potrošnje kakav ima moderna Rusija, rekao je Medvedev, dodajući da je Zapad u to vreme uveo sankcije SSSR-u, „imali bismo teška vremena“. 

Sada rusko tržište ne osjeća kolosalne padove čak ni uprkos sankcijama, rekao je bivši predjsednik. On je pohvalio ruski poljoprivredni sektor, rekavši ne samo da omogućava Rusiji da zadovolji sopstvene potrebe za hranom, već joj omogućava i da „hrani druge“. 

Rusija je takođe uspjela da zadrži stopu inflacije nižom nego u mnogim evropskim zemljama, rekao je Medvedev.

„Oni su podstakli ovu kampanju, počeli da se bore protiv nas i sada neke nacije imaju stopu inflacije između 15 odsto i 20 odsto“, rekao je on, napominjući da je inflacija u Rusiji na putu da u martu dođe na 6 odsto i da kasnije padne na 4 odsto.

Ranije u nedjelju, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da EU povećava svoju zavisnost od Pekinga mnogo brže od Moskve. RIA Novosti su u martu objavile da su Rusija i Kina bile na vrhu liste zemalja sa najvećim trgovinskim suficitom prošle godine, prenio je RT.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:57