Дмитриј Медведев / - РИА Новости
26/03/2022 u 07:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медведев: Опасност од нуклеарног рата увијек постоји

Као бивши врховни командант добро сам свјестан његових размјера и сви наши људи знају да су циљеви нуклеарног наоружања земаља НАТО-а објекти на територији наше земље, а наше бојеве главе усмјерене су на циљеве који се налазе у Европи и у Сједињене Америчке Државе, каже Медведев

Нико не жели никакав рат, али опасност од нуклеарног сукоба увијек постоји, рекао је замјеник предсједника Савјета безбједности Дмитриј Медведев у интервјуу за РИА Новости.

„Нико не жели никакав рат, а поготово нуклеарни рат је пријетња за постојање људске цивилизације уопште. У том смислу су у праву они аналитичари који кажу, можда донекле цинично, али ипак, да је стварање нуклеарног оружја спријечило огромну број сукоба у КСКС и 21. вијеку. То је тачно. У ствари, то је тако“, рекао је Медведев.

Према његовим ријечима, „дакле, очигледно је да пријетња увијек постоји”.

„Као бивши врховни командант добро сам свјестан његових размјера и сви наши људи знају да су циљеви нуклеарног наоружања земаља НАТО-а објекти на територији наше земље, а наше бојеве главе усмјерене су на циљеве који се налазе у Европи и у Сједињене Америчке Државе. Али такав је живот. Зато увијек треба размишљати о томе и водити одговорну политику", рекао је он.

Медведев је подсјетио на Кубанску ракетну кризу 1962. године, која је имала „отрежњујуће дејство на све – на руководство Сједињених Америчких Држава, НАТО-а, Совјетског Савеза, Варшавског пакта“.

„Тада је заиста био хладни рат, сада је ситуација, по мом мишљењу, гора него тада, јер тада наши противници нису покушавали да доведу ситуацију у Совјетском Савезу до тачке кључања са толиком жестином“, рекао је Медведев.

Конкретно, објаснио је замјеник предсједника Савјета безбједности, нису уведене никакве санкције индустрији или пољопривреди, посебно личне рестриктивне мјере.

"Никоме није пало на памет да уведе санкције Брежњеву, Подгорном и Косигину. Они су, наравно, схватили да је бесмислено, као и сада, али су тада бар имали памети да то не ураде. Сада су сви у непријатној позицији. Али потребно је комуницирати, макар само да би се спријечиле било какве нежељене последице, укључујући и оне страшне као што је, рецимо, сукоб Русије и НАТО-а. Чини се да је све санкционисано, сви су на некаквом списку", рекао је Медведев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:09