Medvedev / EPA
04/07/2023 u 21:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medvedev: Ruskim oružanim snagama ove godine pristupilo 185.000 regruta

Posebno želim da napomenem da pokušaj oružane pobune nije promijenio stav građana prema ugovornoj službi u zoni specijalne vojne operacije, rekao je Medvedev

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kaže da se 185.000 novih regruta pridružilo ruskoj vojsci kao profesionalni vojnici po ugovoru od početka godine, dok Moskva nastoji da pojača snage koje su pretrpjele velike gubitke u Ukrajini. Rusija je prošle godine objavila plan za jačanje svojih oružanih snaga za više od 30 odsto, na 1,5 miliona članova, što je ambiciozan zadatak otežan teškim, ali neotkrivenim gubicima u ratu.

U ruskim gradovima postavljeni su posteri koji pozivaju ljude da se pridruže zvaničnoj vojsci, a reklame na televiziji često šalju istu poruku.

„Prema podacima Ministarstva odbrane, od 1. januara do 4. jula u redove oružanih snaga primljeno je više od 185.000 ljudi, od kojih je oko 109.000 u rezervnom sastavu, kao i druge kategorije građana pozvane. za uslugu po ugovoru“, rekao je Medvedev.

Medved je u snimku Telegrama rekao da se skoro 10.000 regruta pridružilo prošle nedjelje nakon kratke pobune Vagnerove plaćeničke grupe, čijim borcima je ponuđeno da se upišu kao vojnici u zvaničnu rusku vojsku.

“Posebno želim da napomenem da pokušaj oružane pobune nije promijenio stav građana prema ugovornoj službi u zoni specijalne vojne operacije“, rekao je Medvedev, misleći na sukob u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u septembru „djelimičnu mobilizaciju“ 300.000 rezervista, što je navelo stotine hiljada drugih da pobjegnu iz Rusije kako bi izbjegli slanje na bojno polje. Putin je tada rekao da nema potrebe za daljom mobilizacijom.

Medvedev, imenovan ranije ove godine da nadgleda rusku domaću vojnu proizvodnju, rekao je da fabrike rade danonoćno na snabdijevanju ruskih snaga u Ukrajini.

On je danas predložio da se zaplijenjena imovina kriminalaca, među kojima su gliseri i automobili, preda vojsci.

„Tužioci, služba bezbjednosti FSB i druge agencije treba da sarađuju sa Ministarstvom odbrane da preduzmu mjere za prenošenje takve opreme našim vojnicima što je prije moguće“, rekao je Medvedev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 20:06