Руска застава / - фото: SHUTTERSTOCK
26/12/2022 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskva: Nedopustivo ignorisanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN

Prema riječima Zaharove, „kontingenti NATO-a i EU raposređeni u pokrajini ne mogu i ne žele da utiču na ono što se dešava... oni se ponašaju kao statisti i odobravaju eskalaciju“

Pokušaji da se podriva ili ignoriše Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu su nedopustivi, a novo zaoštravanje koje je izbilo u pokrajini ubjedljivo pokazuje da odstupanje od aktuelnog regulatornog okvira o Kosovu samo provocira „prištinske radikale“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Srbi već sedamnaest dana dežuraju na barikadama koje su podigli na sjeveru pokrajine u znak protesta zbog privođenja bivšeg pripadnika lokalne policije Srbina Dejana Pantića od strane Kosovara. Takav legitiman oblik mirnog, nenasilnog otpora redovnim akcijama zastrašivanja i diskriminacije na etničkoj osnovi izazvao je gnijev kosovsko-albanskih ‘vlasti’“, navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim riječima, „kontingenti NATO-a i EU raposređeni u pokrajini ne mogu i ne žele da utiču na ono što se dešava... oni se ponašaju kao statisti i odobravaju eskalaciju“.

„Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nastavljaju da sa visine razgovaraju sa Srbima, povremeno se spuštajući na drsko davanje naređenja. Tipičan primjer bile su pridike visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji je kategorički naredio Srbima da ‘odmah uklone’ barikade. Ovakvo otvoreno podilaženje Brisela apetitima Kosovara prevazilazi sve zamislive granice cinizma. Stalni pritisak Evropske unije i vodećih država-članica na kosovske Srbe u oštroj je suprotnosti sa njihovom grobnom tišinom kada je u pitanju ignorisanje obaveza Prištine da u pokrajini formira Zajednicu srpskih opština“, navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, kosovskim Albancima se samo povlađuje – „bilo u vidu liberalizacije viznog režima ili povoljnog prihvatanja razmatranja zahtjeva samozvane ‘Republike Kosovo’ za članstvo u EU“.

„Ključni preduslov za kosovsko rješenje, ako neko zaista želi mir, jeste čvrsto pridržavanje njegovih međunarodnopravnih osnova. Neprihvatljivi su pokušaji podrivanja ili ignorisanja fundamentalne Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Novo zaoštravanje koje je izbilo u pokrajini ubjedljivo pokazuje da odstupanje od aktuelnog regulatornog okvira za Kosovo samo provocira prištinske radikale. A to nije daleko od pravog velikog sukoba“, zaključila je porparolka.

Rezolucija 1244 usvojena je 10. juna 1999. godine i njome je dozvoljeno međunarodno civilno i vojno prisustvo u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na Kosovu i Metohiji i dalje je napeta situacija. Policija u samoproglašenoj Republici Kosovo je u decembru privela nekoliko policajaca na sjeveru pokrajine zbog sumnje da su počinili ratne zločine tokom sukoba 1998-1999. i terorizma. Kosovski Srbi su 10. decembra zbog toga podigli barikade i dežuraju na putevima na sjeveru pokrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:56