Sjeverni tok / - FOTO: EPA
13/03/2023 u 22:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskva poziva Savjet bezbjednosti da hitno usvoji rezoluciju o istrazi o „Sjevernom toku“

Zaharova je istakla da je izbjegavanje kolektivnog Zapada da radi na nacrtu rezolucije o istrazi o diverziji na „Sjevernom toku“ dokaz namjerne opstrukcije u utvrđivanju istine o ovom indicentu

Savjet bezbjednosti UN dužan je da pod hitno da usvoji rezoluciju o formiranju nezavisne istražne komisije o eksplozijama na „Sjevernom toku“, s obzirom na to da je pronađen „predmet“ koji nije dio strukture gasovoda, ali bi mogao da bude dio eksplozivne naprave, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, ruski diplomatski resor je skrenuo pažnju javnosti na nove informacije da je u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske, na udaljenosti od 30 kilometara od mjesta sabotaže, pronađen „predmet“ koji nije dio konstrukcije „Sjevernog toka“, ali da može biti element eksplozivne naprave.

Zaharova je istakla da je izbjegavanje kolektivnog Zapada da radi na nacrtu rezolucije o istrazi o diverziji na „Sjevernom toku“ dokaz namjerne opstrukcije u utvrđivanju istine o ovom indicentu.

„Povlačenje zemalja kolektivnog Zapada iz konstruktivnog rada na nacrtu rezolucije, s obzirom na njihovo odbijanje da dopuste Rusiji da se uključi u istragu, biće dokaz da se namjerno stvaraju prepreke za utvrđivanje istine“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da se ambasador Danske Jakob Heningsen na sastanku u Ministarstvu inostranih poslova Rusije ograničio na opšta mjesta kada je riječ o istrazi o diverziji na gasovodima „Sjevernog toka“.

„Prošle sedmice je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije bio pozvan ambasador Danske, koji u tom trenutku nije bio upoznat s ovom činjenicom. Danas tokom sastanka on je naveo da se preduzimaju sve mjere kako bi se proučila situacija, s obzirom na 'aspekte bezbjednosti i ekonomije', praktično se ograničivši na uopštenu izjavu“, rekla je Zaharova.

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je saopštila da je u isključivoj ekonomskoj zoni Danske, na udaljenosti od 30 kilometara od mjesta eksplozije „pronađen predmet koji nije dio konstrukcije 'Sjevernog toka', ali bi mogao da bude element eksplozivne naprave".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:56