/ - SHUTTERSTOCK
22/11/2022 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO poziva članice da proglase Rusiju terorističkom zemljom

Kako je naglašeno, rezolucija je usvojena 21. novembra, a u njoj je naglašeno kako NATO mora ostati posvećen pristupu u kojem će zadržati fokus na suprotstavljanju rastućoj prijetnji terorizma i rješavanju drugih izazova

-Pozivamo države članice da jasno izjave da je ruska država pod sadašnjim režimom teroristička- ističu iz Generalne skupštine NATO-a.

Kako je naglašeno, rezolucija je usvojena 21. novembra, a u njoj je naglašeno kako NATO mora ostati posvećen pristupu u kojem će zadržati fokus na suprotstavljanju rastućoj prijetnji terorizma i rješavanju drugih izazova.

-Pozdravljamo poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže Alijansi i ponavljamo nepokolebljivu podršku politici otvorenih vrata NATO-a i euroatlantskih integracija Ukrajine, Gruzije i Bosne i Hercegovine- ističe se u rezoluciji.

Ipak, najzanimljiviji dio rezolucije odnosi se na odnose sa Rusijom.

-Naglašavamo vladama članica i parlamentima NATO-a da je, s obzirom na flagrantna i ponovljena ruska kršenja Osnivačkog akta NATO-a i Rusije, dokument sada ništavan. Takođe pozivamo države članice da povećaju vojnu, obavještajnu, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini. Pozivamo i države da preduzmu kolektivnu akciju ka uspostavljanju međunarodnog suda za zločine agresije koji je počinila Rusija u ratu protiv Ukrajine- poručili su.

Dio koji je naročito interesantan, odnosi se na proglašavanje Rusije terorističkom državom.

Na kraju, pozvali su članice da očuvaju sposobnost djelovanja i na širem području.

-Pozivamo države da očuvaju sposobnost djelovanja izvan NATO područja, posebno u širem euroatlantskom području, uključujući Mediteran i Balkan, te da uzmu u obzir naučene lekcije iz prošlih misija NATO-a u cilju boljeg definisanja parametara NATO angažmana- zaključili su u rezoluciji.

Inače, Parlamentarna skupština NATO-a osnovana je 1955. godine i služi kao savjetodavno tijelo i međuparlamentarna organizacija za države članice NATO-a te na neki način predstavlja sponu između vojnopolitičke organizacije i parlamenata članica.

Kao i druge rezolucije, ni ova nije obavezujuća za članice, ali služi kao preporuka za dalje djelovanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:57