/ EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE)
12/12/2023 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Navaljni navodno prebačen u pritvorski centar u Moskvi zbog novog krivičnog postupka

Navaljni služi ukupno 19 godina zatvora zbog ekstremizma i drugih optužbi koje odbacuje kao politički motivisane

Zatvoreni opozicioni političar Aleksej Navaljni navodno je prebačen u pritvorski centar u Moskvi iz kaznene kolonije u Vladimirskoj oblasti zbog novog krivičnog postupka pokrenutog protiv ovog otvorenog kritičara Kremlja. Evropska unija je ponovo pozvala na njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Kanal Baza Telegram povezan sa ruskom vladom izvijestio je 12. decembra da je Navaljni - koji je nestao skoro nedjelju dana zbog čega je propustio nekoliko sudskih ročišta -- prevezen u glavni grad u okviru istrage o njegovim postupcima u slučaju vandalizma koji je pokrenut protiv njega.

Izvještaj Baza dolazi dan nakon što je Navaljnijevom advokatu rečeno da je njegov klijent prebačen iz kaznene kolonije u neodređenu ustanovu, navodi RSE.

Navaljni služi ukupno 19 godina zatvora zbog ekstremizma i drugih optužbi koje odbacuje kao politički motivisane.

Očekivalo se da će biti prebačen u strožu ustanovu "posebnog režima" nakon što mu je kazna povećana na 19 godina u avgustu zbog optužbi za stvaranje ekstremističke organizacije, što su Navaljni i njegove pristalice takođe odbacili kao politički motivisanu.

Trenutna Navaljnijeva izolacija od vanjskog svijeta poklopila se s kampanjom koju je njegov tim pokrenuo 7. decembra protiv predsjednika Vladimira Putina. Tog dana je gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, odredio 17. mart 2024. kao datum za predsjedničke izbore.

Evropska unija je 12. decembra ponovila svoj poziv za oslobađanje Navaljnog, a najviši politički zvaničnik bloka, Žosep Borelj, rekao je da je "veoma zabrinjavajuće" što je ruski aktivista nestao.

"Rusko političko rukovodstvo odgovorno je za njegovu sigurnost i zdravlje u zatvoru, zbog čega će biti pozvani na odgovornost", rekao je Borrel u objavi na X, nekadašnjem Tviteru.

"EU ponavlja svoj poziv na njegovo trenutno i bezuslovno oslobađanje iz politički motivisanog zatvora," dodao je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, međutim, rekao da predsjednička administracija "nema mogućnosti" da prati sudbinu bilo kog zatvorenika, uključujući Navaljnog.

Peskov je dodao da je "miješanje" u situaciju oko Navaljnog "neprihvatljivo".

Putin, koji je na čelu zemlje kao premijer ili predsjednik od 1999. godine, ima pravo da učestvuje na još dva predsjednička izbora zbog ustavnih amandmana uvedenih 2020. Očekuje se da će lako pobijediti na izborima.

Prethodna kazna Navaljnom je izrečena 2021. godine nakon što je stigao u Moskvu iz Njemačke, gdje se oporavljao od napada trovanja za koji je okrivio Kremlj, što je negirano.

Bio je najglasniji opozicioni glas Rusije i potaknuo je velike antivladine skupove prije nego što je zatvoren.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:35