Алексеј Наваљни / - Н1
23/09/2021 u 23:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наваљни оптужио Гугл и Епл да сарађују са Путином

- Једна је ствар када монополисти нета држе штап, са солидним принципима о животу, фини ликови који воле слободу. Али је сасвим друга када су ти људи истовремено кукавице и похлепни - додао је он.

Затворени руски опозиционар Алексеј Наваљни оптужио је америчке технолошке компаније Епл и Гугле да су у дослуху са Владимиром Путином, пошто су, на захтев руских власти, повукле његову апликацију посвећену руским изборима.

 - Ако ме нешто изненадило за вријеме избора није толико Путин, који је фалисфиковао резултате, него како су свемогуће велике технолошке фирме послушно постале његови саучесници - написао је Наваљни у поруци коју је његов тим објавио на Инстаграму.

 - Једна је ствар када монополисти нета држе штап, са солидним принципима о животу, фини ликови који воле слободу. Али је сасвим друга када су ти људи истовремено кукавице и похлепни -  додао је он.

Наваљни је написао да ти људи на великим екранима говоре да хоће од света да направе боље мјесто, али унутра су само „лажови и лицемјери“, указујући изричито на Гугл,  Епл и Инстаграм.

Под притиском Москве, Гугл и Епл су прошлог петка прихватили да из својих онлајн продавница у Русији повуку апликацију за изборе тима Алексеја Наваљног.

Та апликација омогућавала је да се добију упутства како је и за кога гласати најбоље да се побједе кандидати Кремља на парламентарним изборима, одржаним од 17. до 19. септембра.

Гугл је такође блокирао два видеа на Јутјубу, чији је та технолошка фирма власник, где су присталице руског опозиционара објашњавала та упутства.

Систем порука Телеграм, врло популаран у Русији, такође је повукао инструкције 18. септембра на захтјев руског регулаторног тијела за телекомуникације.

Према изворима које је агенција Франс прес контактирала, власти су претиле хапшењем запосленима тих технолошких компанија у Русији.

Руска опозиција указала је на масовне проневјере на изборима, на којима је владајућа странка освојила двотрећинску већину у парламенту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:42