Darko Obradović / -INTERNET
11/07/2022 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obradović: Moskva pokušava da očuva pojas neutralnih država na Balkanu

Neutralnost kao koncept više ne postoji, Zapadni Balkan od posebnog značaja, Rusija je ultimativno protiv evro-integracija

Direktora Centra za stratešku analizu Darko Obradović ocijenio je da Rusija pokušava da očuva pojas neutralnih država što je više moguće kako bi se sačuvao pojas između nje i NATO alijanse i da je zato Zapadni Balkan od posebnog značaja.

"Ruski pristup na Zapadnom Balkanu je vrlo jasan – održati pojas neutralnih zemalja što je više moguće", izjavio je Obradović.

On je dodao da "s obzirom da se taj prostor suzio i da ga u Evropi takoreći više nema, Zapadni Balkan i Srbija ostaju prioritet broj jedan Rusije kada se govori o sprječavanju kompletnih evroatlantskih integracija na evropskom kontinentu".

Po njegovim riječima, Rusija je ultimativno protiv evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, jer se taj proces kosi sa njenim interesima.

"To smo vidjeli na primjeru Ukrajine. Onog trenutka kada više nije mogla putem korumpiranog režima Janukoviča da zadrži Ukrajinu van evropskih integracija, kada nije mogla da zadrži Ukrajinu u svojoj sferi uticaja, tog trenutka se okrenula upotrebi oružja, izveden je napad na Dombas, izveden je napad na Krim", kazao je Obradović na konferenciji o posljedicama ruske agresije na Zapadnom Balkanu, koju je organizovala ukrajinska ambasada u Srbiji.

On smatra da je "Rusija krenula u punu oružanu agresiju onog trenutka kada se Ukrajina oporavila posle osam godina i krenula stabilnim putem razvoja – tog trenutka ”.

Obradović je dodao da posle 24. februara više ne postoji neutralnost kao koncept.

Rusija se ne bori protiv NATO-a ili Amerike, Rusija se u Ukrajini bori protiv ujedinjene Evrope, a Zapadni Balkan i Srbija su godinama i decenijama izloženi hibridnom ratu koji takođe vodi Rusija.

Prema njegovim riječima agresija na Ukrajinu ima pozitivnu stranu i ukoliko političari na Balkanu budu mudri, ta agresija će ih sve požuriti ka EU i otvoriće se ta vrata pre nego što se očekuje:

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović je ocijenio da se Srbija za sada uspješno brani od ruskog hibridnog rata – Beograd je u Ujedinjenim nacijama dva puta glasao za važne rezolucije protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama i nije odobrila diplomatski status ruskom humanitarnom centru u Nišu.

“Jedina neriješeno pitanje za sada je uvođenje sakcija Rusiji, ali to je visokopolitičko pitanje i naši političari to moraju da razumiju. Opredjeljenje Srbije je jasno izraženo u svim našim nacionalnim strategijama i strategiji za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Srbija će prije ili kasnije prihvatiti spoljnopolitičku politiku EU, siguran sam u to”, rekao je Trifunović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:56