Viktor Orban / Foto:EPA
23/07/2022 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban: Evropskoj uniji trebaju mirovni pregovori a ne sankcije

Cijeloj Evropi prijeti recesija, a sankcije koje je Briusel uveo Rusiji nisu uzdrmale Moskvu, upozorava mađarski predsjednik

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija zbog rata u Ukrajini, koja će biti usmjerena na mirovne pregovore, a ne na sankcije.

Viktor Orban, evropski političar čija vlada održava dobre odnose sa Rusijom, upozorio je da cijeloj Evropi prijeti recesija, a da uvedene sankcije nijesu uzdrmale Moskvu.

Smatra da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija zbog rata u Ukrajini, koja će biti usmjerena na mirovne pregovore.

"Cilj treba da bude postizanje mira, a ne dobijanje rata", poručio je Orban iz Rumunije.

Naveo je da je dosadašnja strategija Zapada počivala na četiri stuba: prvi je da Ukrajina može da dobije rat pomoću naoružanja NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizovati njeno vođstvo, da će sankcije više pogoditi Rusiju nego Evropu i da će se svijet stati uz Evropu.

Istakao je da ta strategija nije uspjela i da vlade u Evropi padaju kao domine, a cijene energenata rastu.

"Sjedimo u automobilu kome su probušene sve četiri gume: jasno je da rat ovako ne može biti dobijen", rekao je Orban ističući da Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način, jer ruska vojska ima apsolutnu dominaciju.

Mađarska je bila donekle kočničar u EU kada je riječ o uvođenju sankcija, posebno na uvoz nafte iz Rusije. Ova zemlja je zavisna i od ruskog gasa, pa je tako mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u četvrtak u Moskvi tražio od Rusije da poveća isporuke ovog energenta.

Ostatak Evrope za to vrijeme nastoji da smanji zavisnost od ruskog gasa, a predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da svaka država članica treba da smanji potrošnju za 15 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:51