Патријарх Кирил / - MOSKOW TIMES
23/04/2022 u 17:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Кирил: Нека Бог помири наш народ у Украјини, да што прије престане сукоб

Иако је у свом говору причао о међусобном помирењу, Кирил ниједном није довео у питање или критиковао руску војну операцију у Украјини

Поглавар Руске православне цркве Кирил рекао је данас да се нада да ће се сукоб у Украјини брзо завршити, али га ни овај пут није осудио нити критиковао.

Патријарх Кирил је на богослужју одржаном на отвореном испред московског храма Христа Спаситеља уочи Ускрса, светом водом испрскао живописно украшен традиционални ускршњи хљеб, рекавши да ће његови дјелови током дана бити послати у Донбас у источној Украјини.

- Дај Боже да овај ускршњи дар помогне онима који учествују у овом тешком сукобу да смире своја срца, умове, душу, да што прије престане међусобни сукоб и завлада дуго очекивани мир. Само тако ће се побожност и вјера моћи ојачати, рекао је патријарх Кирил.

Иако је у свом говору причао о међусобном помирењу, Кирил ниједном није довео у питање или критиковао руску војну операцију у Украјини.

- Нека Господ прије свега помири наш народ у Украјини, у Донбасу, гдје се још увијек пролива крв, рекао је Кирил, који као и Путин вјерује да су Руси и Украјинци у суштини један народ.

- Нека Господ излијечи ране нанијете људима, породицама које су остале без хранитеља, родитељима који су изгубили дјецу и дјеци која су изгубила родитеље, поручио је руски патријарх.

Патријархова подршка руској војној акцији у којој су убијене хиљаде војника и украјинских цивила, разљутила је дио припадника Руске православне цркве.

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања, одустао је од плана да се у априлу састане с Кирилом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:03