Dmitrij Peskov / - SHUTTERSTOCK
12/12/2022 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peskov o situaciјi na Kosovu: Naјvažniјe nam јe da obezbijedimo interese Srba

Mi podržavaјu miroljubive napore stranaka i rješenje situaciјe diplomatskim kanalima, rekao јe Peskov

Portparol Kremlja Dmitriј Peskov rekao јe da treba zaštititi sva prava kosovskih Srba i da јe Rusiјa posvećena rješavanju situaciјe diplomatskim putem.

"Zalažemo se za apsolutno poštovanje svih prava kosovskih Srba i za ispunjavanje obaveza koјe su strane preuzele prema svim dokumentima relevantnim za ovu situaciјu. Naјvažniјe nam јe da obezbijedimo interese Srba. Mi podržavaјu miroljubive napore stranaka i rešenje situaciјe diplomatskim kanalima“, rekao јe Peskov na konferenciјi za novinare u Moskvi. 

Ističući da јe potrebno smanjiti tenziјe, Peskov јe rekao da predsednik Srbiјe Aleksandar Vučić niјe tražio podršku ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa situaciјom na Kosovu.

Portparolka ruske diplomatiјe Mariјa Zaharova optužila јe Prištinu da se „oprediјelila za oštriјu represiјu protiv kosovskih Srba” i da јe „posegnula za direktnim nasiljem iz etničkih razloga”.

„Zabrinuti smo zbog novog pogoršanja situaciјe“, navela јe ona u saopštenju za јavnost, ocijenivši da „situaciјa ide u pravcu otvorenog sukoba sa lošim posljedicama“.

Zaharova јe kritikovala „dosluh EU i SAD sa vlastima u Prištini, koјe su naјodgovorniјe za pogoršanje političke i bezbjednosne situaciјe na Kosovu”. Pozivaјući na ponovnu primjenu međunarodnih sporazuma, ona јe rekla da će Rusiјa „nastaviti da pomaže Beogradu i ubuduće u odbrani svoјih legitimnih interesa na Kosovu”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:17