Ilustracija / - FOTO: EPA
16/01/2023 u 17:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena 6. januara je odobrila isporuku oružja za Kijev u vrijednosti od tri milijarde dolara

Pentagon je u Njemačkoj pokrenuo program većih razmjera za vojnu obuku ukrajinskih snaga, izjavio je u intervjuu za „Vašington post“ američki general Mark Mili. Prema njegovim riječima, program će trajati pet do sedam nedelja, a njen cilj je prije svega obuka vojnika za upotrebu isporučene tehnike.

Oružane snage SAD su pokrenule prošireni program vojne obuke koji je usmjeren na borbe velikih razmjera, a čiji je cilj da pomogne Ukrajini da odbaci ruske snage sa zauzetih teritorija, prenosi „Vašington post“, pozivajući se na izjavu generala Marka Milija, koji je na čelu Ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD.

Prema Milijevim riječima, program je počeo u nedelju na poligonu Grafenvor u Nemačkoj i trajaće pet do sedam sedmica. Kroz obuku će proći 500 ukrajinskih vojnika.

- Želimo da Ukrajinci steknu sposobnost da uspješno brane svoju zemlju. Ukrajina samo štiti sebe i pokušava da oslobodi teritorije koje su zauzeli Rusi, rekao je Mili.

Novinar „Vašington posta“ navodi da je program obuke, koja je prvi put objavljena krajem prošle godine, pokrenut u okviru napora koje SAD i njihovi saveznici preduzimaju kako bi ukrajinska strana dobila naoružanje potrebno za kontraofanzivu koju očekuju tokom narednih mjeseci.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena 6. januara je odobrila isporuku oružja za Kijev u vrijednosti od tri milijarde dolara, što je najveća količina naoružanja od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Druge države, kao što su Velika Britanija, Poljska i Francuska, već su obećale da će isporučiti Kijevu dodatne primjerke oružja, uključujući tenkove, a ukrajinska strana sada pokušava da ta obećanja dobije i od Njemačke, piše „Vašington post“.

Prema mišljenju Milija, glavni zadatak u okviru programa obuke jeste da se utvrdi koliko brzo je moguće obučiti ukrajinske vojnike da koriste svu isporučenu vojnu tehniku. Situaciju donekle uprošćava to što je dio ukrajinskih snaga već upoznat s drugim oklopnim vozilima, kao što je T-72.

Prema pisanju „Vašington posta“, Mili će ove sedmice boraviti u Evropi, u kojoj će se sastati s evropskim kolegama, lično pratiti proces obuke i posetiti logističke centre preko kojih se isporučuje oružje. General će učestvovati i na konferenciji sa činovnicima NATO-a i visokim vojnim oficirima Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:38