Mihail Podoljak / foto: X
22/03/2024 u 21:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podoljak: Ukrajina nema nikakve veze sa masakrom u Moskvi

Ukrajina nema apsolutno nikakve veze sa pucnjavom u Moskvi danas, u kojoj je, prema privremenom izvještaju, poginulo najmanje 40 ljudi, a više od 100 je povrijeđeno, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, opisujući napad kao „teroristički akt“.

– Da se ​​razumijemo, Ukrajina nema apsolutno nikakve veze sa ovim događajima – uvjeravao je Podoljak na Telegramu, čija se zemlja već dvije godine bori protiv ruske invazije.

– Nema ni najmanje sumnje da će događaji u Moskvi doprinijeti naglom porastu vojne propagande, ubrzanoj militarizaciji, proširenoj mobilizaciji i, na kraju, razmjerama rata. To će poslužiti i kao opravdanje za očigledne genocidne napade na civilno stanovništvo Ukrajine – rekao je Podoljak.

A grupa Sloboda Rusije, koja okuplja ruske borce protiv Kremlja sa sjedištem u Ukrajini, negirala je bilo kakvu umiješanost u smrtonosni oružani napad na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve.

– Naglašavamo da se Legija ne bori protiv ruskih civila – saopštila je grupa, koja okrivljuje „Putinov teroristički režim“.

Manja grupa napadača, čiji se broj procjenjuje na pet, obučeni u maskirne uniforme, napala je iz automatskog oružja ljude okupljene u koncertnoj dvorani u blizini Moskve, ubivši najmanje 40 i ranivši preko 100 ljudi. Bačene su i zapaljive bombe, usljed čega je, prema prvim procjenama, izgorela trećina hale, a vatra je potpuno zahvatila krov.

Za sada nije poznato ko su napadači, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je riječ o terorističkom aktu. U Moskvi su tokom vikenda otkazani svi masovni događaji i skupovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:03