/ ilustracija youtube
08/10/2021 u 16:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повећање испорука гаса Европи зависи од комерцијалних споразум

Сада постоје и друге руте које су алтернатива украјинском транзиту, а које савршено функционишу и много су технолошки напредније и еколошки прихватљивије, навео је Песков

Русија има потенцијал да повећа испоруке гаса у Европу, али то зависи од комерцијалних споразума, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је на питање да ли повећање испорука зависи од покретања гасовода Сјеверни ток 2 одговорио негативно, преноси Б92.

- Сада постоје и друге руте које су алтернатива украјинском транзиту, а које савршено функционишу и много су технолошки напредније и еколошки прихватљивије- навео је Песков.

Он је подсјетио да је о томе говорио и руски предсједник Владимир Путин на састанку о енергетском развоју.

- Дакле, потенцијал за повећање испорука гаса постоји, сада све зависи од захтјева, од уговорних обавеза и комерцијалних уговора- рекао је Песков.

Поводом констатације Пескова о алтернативним транспостним рутама за снабдјевање Европе гасом, прошле седмице потекле су прве количине руског гаса преко Србије ка Мађарској гасоводом Балкански ток, који је наставак цјевовода Турски ток.

Путин је на састанку подржао иницијативу потпредсједника владе Александра Новака да се повећају испоруке гаса на тржиште због раста цијена енергетских оператера у Европи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:47