Лукашено и Путин / - (Фото: SPUTNIK/Екатерина Штукина)
04/11/2021 u 21:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин и Лукашенко увјерени да су јачи него икад

Није било ријечи о сложенијим питањима око политичке интеграције, као што су дугогодишњи планови за јединствени парламент или новчану валуту

Данашњи састанак Александра Лукашенка, предсједника Белорусије, и његовог руског колеге Владимира Путина био је прилика, оцјењује се, да прикажу јавности да њихово савезништво никад није било јаче.

На наводе да између њих постоје тензије Лукашенко је спремио шалу, пред потписивање више споразума о ближој интергацији двије земље, рекавши да су се неки у Русији питали „да ли ћемо потписати или не“.

Током видео састанка са Лукашенком, који је преношен на телевизији, Путин поздравио билатералне везе двије земље и обећао да ће Москва наставити да подржава Лукашенка.

- Заједно ћемо се одупријети сваком покушају мијешања у унутрашње ствари наших суверених држава и Русија ће наравно наставити да пружа помоћ братском бјелоруском народу – у то нема сумње -  рекао је Путин из кримског града Севастопоља где је обиљежавао државни празник.

Путин и Лукашенко су се у септембру договорили о низу од 28 програма који имају за циљ продубљивање интеграције у оквиру деценија старог плана – Унија држава између Русије и Бјелорусије.

Споразуми потписани у четвртак углавном се односе на економска и регулаторна питања, укључујући заједничку политику опорезивања, банкарства, индустрије, пољопривреде и енергетике.

Није било ријечи о сложенијим питањима око политичке интеграције, као што су дугогодишњи планови за јединствени парламент или новчану валуту.

Путин је постао Лукашенков примарни политички подржавалац пошто се дугогодишњи бјелоруски лидер суочава са међународним притиском након бруталног обрачуна са опозицијом.

Бјелоруске власти су ухапсиле и затвориле хиљаде људи након што су избили незапамћени антивладини протести када је Лукашенко прогласио побједу на изборима у августу 2020. за које опозиција тврди да су намјештени.

Лукашенко је у четвртак захвалио Путину на подршци, рекавши: „Невиђени спољни притисак постао је озбиљан тест снаге за односе између наших земаља. Можемо са сигурношћу рећи да смо прошли тај тест“.

Путин је рекао Лукашенку да је потребно учинити више да се створи јединствен простор за миграције и чини се да је био незадовољан белоруским управљањем на границама.

 - Задатак стварања атмосфере стабилности и безбједности на нашим спољним границама је од посебног значаја - рекао је Путин.

Хиљаде миграната – углавном из Африке и Блиског истока – прешло је или су покушало да пређе из Бјелорусије у источноевропске државе Летонију, Литванију и Пољску последњих мјесеци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:55