Putin i Šreder u Kremlju / - DW
03/08/2022 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin i Šreder razgovarali o problemima u snabdijevanju gasom

Šreder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, kaže da je zabrinut zbog energetske krize izazvane invazijom Moskve na Ukrajinu i poručuje da je ruski predsjednik spreman da razgovara sa zapadom o ratu u Ukrajini

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, kaže da je zabrinut zbog energetske krize izazvane invazijom Moskve na Ukrajinu i zatražio je od šefa Kremlja da objasni kako on vidi situaciju i da li bi gasovod Sjeverni tok 2 mogao biti pušten u rad.

Kremlj je u rezimeu sastanka koji su njih dvojica imali prošle nedjelje saopštio da je Šreder razgovarao o preprekama u isporuci gasa Evropi nakon nedavnog smanjenja isporuka za koje Moskva krivi turbinu u održavanju.

Njemačka kaže da je spremna za isporuku, ali da Rusi tek treba da podnesu papire potrebne za vraćanje turbine.

"On (Šreder) je zatražio od Putina da razjasni situaciju i objasni stav ruske strane o situaciji koja se razvija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi 3. avgusta.

Peskov je rekao da je Putin rekao Šrederu da je gasovod Sjeverni tok 2 spreman za korišćenje. On je takođe tvrdio da su isporuke ruskog gasa pale na oko 30 miliona kubnih metara dnevno sa 167 miliona kubnih metara nakon što je Poljska sankcionisala gasovod Jamal-Evropa, a Ukrajina zaustavila dotok preko jedne od ruta.

Šreder, koji je bio kancelar Njemačke od 1998. do 2005. godine, kritikovao je ruski rat u Ukrajini, ali je takođe odbio da osudi Putina, koga i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem.

Gasovod Sjeverni tok 2, koji je nedavno završen za isporuku prirodnog gasa iz Rusije u Njemačku, žestoko je kritikovan zbog produbljivanja zavisnosti Njemačke od ruskih energenata. Naftovod je blokiran od invazije Rusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:15