Лукашено и Путин / - (Фото: SPUTNIK/Екатерина Штукина)
13/11/2021 u 17:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Надам се да Лукашенко неће прекинути доток гаса у Европу

Бјелоруска секција гасовода Јамал-Европа доводи руски плин у Пољску и Њемачку и у власништву је руског државног гасног моноплисте, Газпрома

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је у суботу да га Бјелорусија није консултовала о могућности прекида дотока природног гаса у Европу, додајући да би такав потез рискирао да нашкоди односима између Минска и његове кључне савезнице Москве.

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко запријетио је у четвртак одмаздом против било каквих нових санкција Европске уније против Минска због мигрантске кризе на граници двије стране, сугеришући да би могао прекинути транзит гаса и осталих роба преко Бјелорусије.

Бјелоруска секција гасовода Јамал-Европа доводи руски плин у Пољску и Њемачку и у власништву је руског државног гасног моноплисте, Газпрома.

- Недавно сам разговарао саЛукашенком два пута и то ми није ниједном споменуо, није ми чак ни наговијестио - изјавио је Путин у телевизијском интервјуу, у својим првим јавним коментарима.

 - Наравно, у теорији, Лукашенко као предсједник транзитне земље може наредити прекид дотока гаса у Европу, То би, међутим, значило кршење нашег транзитног уговора и надам се да се то неће десити - изјавио је Путин, преноси Реутерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:40