Vladimir Putin / - RIA NOVOSTI
17/08/2022 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin obnovio nagradu "Majka heroina" za žene koje rode desetoro djece

Počasnu medalju je prvi ustanovio Josif Staljin u Sovjetskom Savezu i dodijelio je oko 400.000 građana. Nacionalna nagrada donosi jednokratnu isplatu od milion rubalja (16.500 dolara), nakon što deseto dijete napuni godinu dana

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je oživio nagradu iz sovjetskog doba, pokrenutu 1944. godine "Majka heroina" koja je dodjeljivana majkama desetoro i više djece.

Putin je nagradu, koja je dodjeljivana majkama u sovjetsko doba, oživio da bi podstakao Ruse da povećaju svoje porodice.

Nagrada „Majka heroina“ biće dodjeljivana ženama koje rađaju 10 ili više djece, nudeći finansijske podsticaje i društvene pohvale u pokušaju da se podstakne rast stanovništva, piše Vašington post.

Počasnu medalju je ustanovio Josif Staljin u Sovjetskom Savezu i dodijelio je oko 400.000 građana, prenose ruski mediji.

Nagrada će građanima Rusije donijeti jednokratnu isplatu od milion rubalja (16.500 dolara), nakon što njihovo 10. dijete napuni godinu dana – i to samo ako je ostalih devetoro djece preživjelo.

Priznanje iz Staljinove ere prvobitno je pokrenuto kao dio šireg društvenog paketa „pronatističkih“ mjera preduzetih pred kraj Drugog svjetskog rata.

Kristin Rot-Ej, vanredni profesor na Školi za slavenske i istočnoevropske studije Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je Vašington postu da je oživljavanje medalje „očigledno svjesni eho staljinističke prošlosti“.

Rot-Ej je rekla da je nagrada nastala kada je Sovjetski Savez pokušavao da „planira poslijeratnu obnovu“ i podrži porodice kao „osnovnu instituciju sovjetskog društva“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:31