/ - Фото: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV
29/05/2023 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin otkazao ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

CFE Ugovor potpisali su u Parizu 1990. godine predstavnici 16 država članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak zakon o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) od strane Moskve.

Relevantni dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Ranije je Komitet za spoljne poslove Savjeta Federacije Rusije na sastanku sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Rusije, Sergejem Rjabkovim podržao predlog zakona o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

CFE Ugovor potpisali su u Parizu 1990. godine predstavnici 16 država članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta. Ugovor je uveo ograničenja na glavne tipove konvencionalne vojne opreme u Evropi i predviđao uništavanje viška naoružanja.

1999. godine na samitu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija ugovora kako bi se odrazilo raspuštanje Varšavskog pakta i širenje NATO-a. Međutim, adaptiranu verziju ratifikovale su samo Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin je 2007. godine potpisao dekret kojim se suspenduje učešće zemlje u CFE-u dok zemlje NATO-a ne ratifikuju sporazum o adaptaciji i ne počnu da primjenjuju svoje obaveze iz tog dokumenta. Istovremeno, Rusija je ostala potpisnica sporazuma, prenosi "b92".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 07:19