Владимир Путин / - WIKIPEDIA
15/01/2022 u 21:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин планира изградњу жељезнице до Арктика

Развоj северног морског пута тесно jе везан уз руски пробоj на Арктик и Москва jе зато велике своте уложила у флоту ледоломаца и танкера

Руски предсједник Владимир Путин задужио jе владу да изнесе предлоге о изградњи железничке пруге коjа ће водити до обале Баренцовог мора, на сјеверозападу земље, док Москва настоjи да развиjе Арктик.

Путин jе арктичко подручjе, на сјеверу Русиjе, поставио на врх своjих стратешких задатака и наредио велика улагања у воjну инфраструктуру и у вађење руда.

Руски предсједник jе затражио од премиjера Михаила Мишустина да „изнесе предлоге за изградњу жељезничке везе до Баренцовог мора“, рекао jе Кремљ. Рок за подношење предлога jе 10. маjа.

Пруга би се завршавала у бази Индиги, у арктичкоj области Ненецу, где Русиjа у идућем раздобљу планира да изгради луку коjа ће бити отворена читаве године.

Финска и Норвешка су 2018. обjавиле да заjеднички планираjу изградњу арктичке железничке пруге, коjа би ишла од севера Финске до обале Баренцовог мора.

Развоj северног морског пута тесно jе везан уз руски пробоj на Арктик и Москва jе зато велике своте уложила у флоту ледоломаца и танкера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:28