Vladimir Putin / - EPA-EFE
04/01/2024 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin potpisao ukaz: Rusija daje državljanstvo strancima koji se bore za Kremlj

Ruski pasoš moći će da dobiju i stranci koji služe u vojsci pri Oružanim snagama ili vojnim formacijama tokom rata u Ukrajini, kao i vojnici koji se penzionišu u tom periodu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, objavljeno je u dokumentu na zvaničnom ruskom portalu za dobijanje pravnih informacija.

Ruski pasoš moći će da dobiju i stranci koji služe u vojsci pri Oružanim snagama ili vojnim formacijama tokom rata u Ukrajini, kao i vojnici koji se penzionišu u tom periodu, prenosi Nova.rs.

Isto pravo na rusko državljanstvo ostvaruju supružnici i djeca stranih boraca. Vojnici koji apliciraju za pasoš Ruske Federacije moraju dostaviti dokumente koji dokazuju da su potpisali ugovor na najmanje godinu dana, kao i da obave obaveznu registraciju otisaka prstiju, dok su njihovi supružnici dužni da prođu ljekarski pregled uz uvjerenje koje potvrđuje odsustvo psihoaktivnih supstanci ili zaraznih bolesti.

Nakon što je Rusija mobilisala 300.000 muškaraca u septembru 2022. godine, Kremlj je negirao potrebu za dodatnom mobilizacijom, a ovakav potez, prema tvrdnjama, predstavlja podsticaj za strane borce da se priključe ruskim snagama u Ukrajini, prenose agencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:47