Владимир Путин / - Скриншат
26/03/2022 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин потписао закон о промету љекова у Русији под санкцијама

Произвођачи медицинских средстава и организације које увозе медицинска средства у Русију немају право да обуставе или прекину своје активности без обавјештавања надлежног савезног извршног органа. Власти Русију морају примити обавјештење најмање шест мјесеци прије обуставе производње

Руски предсједник Владимир Путин потписао је савезни закон који има за циљ регулисање промета љекова и медицинских средстава у Руској Федерацији под санкцијама, објављен је одговарајући документ на званичном интернет порталу правних информација.

Како је напоменуо предсједник Државне думе  Вјачеслав Володин, ове норме „ће омогућити да се поједностави и убрза увођење неопходних љекова на домаће тржиште, као и да се минимизирају ризици од утицаја антируских санкција на обезбјеђивање љекова грађанима“.

Према његовим ријечима, у случају несташице љекова 2022. године, Влада ће моћи да одлучи о поједностављеној процедури за улазак страних љекова на руско тржиште: тако ће, одлуком Кабинета министара, новорегистровани страни љекови моћи да се продају у Русији до 31. децембра 2022. у страној амбалажи са ознаком на руском језику, тренутно је продаја таквих љекова дозвољена само у руском паковању.

Такође, према закону, произвођачи медицинских средстава и организације које увозе медицинска средства у Руску Федерацију немају право да обуставе или прекину своје активности у Русији без обавјештавања надлежног савезног извршног органа. Власти Руске Федерације морају примити обавјештење најмање шест мјесеци прије обуставе производње или престанка испоруке.

Поред тога, набавке љекова и медицинских средстава неће се узимати у обзир приликом обрачуна укупног годишњег обима набавки за куповину од малих предузетника и социјално оријентисаних НВО.

Законом је утврђено да ће влада Руске Федерације током 2022-2023. године имати право да утврди карактеристике пружања медицинске помоћи грађанима Руске Федерације, страним држављанима, као и лицима без држављанства. Такође, Кабинет министара ће имати право да утврди „особине спровођења програма државних гаранција бесплатног пружања здравствене заштите грађанима“.

Поред тога, органи савезне владе су овлашћени да одобравају случајеве и процедуре за организовање пружања примарне здравствене заштите и специјализоване заштите, укључујући високотехнолошку, ван медицинских организација. Према нормама које су раније важиле, регионалне власти су добиле таква овлашћења. Аутори иницијативе су објаснили да је „норма усмјерена на рјешавање питања пружања примарне здравствене заштите и специјализоване, укључујући и високотехнолошке, медицинске неге у пограничним областима конститутивних ентитета Руске Федерације, гдје грађани Доњецке народне заштите Републике, стижу грађани Луганске Народне Републике и лица без држављанства, напустила мјеста сталног боравка.

У другом читању предлога закона, одбор је усвојио и амандман по коме је организација трговине на велико љековима дужна да поштује рокове за отпрему робе које тражи апотека, а у случају закљученог уговора, нема право да одбије испоруку љекова ако су доступни. Поред тога, рокове за отпрему тражених љекова, у зависности од локације мјеста њихове отпреме, утврђује надлежни орган савезне извршне власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:55