/ - EPA
27/06/2023 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin Prigožinu i pobunjenicima dao tri izbora, koje su im opcije

Putin je izjavio da Vagnerovi borci koji žele da nastave da “služe Rusiji”

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju u ponedjeljak poručio je da je namjerno dopustio da subotnja pobuna Vagnerove grupe potraje 24 sata kako bi izbjegao krvoproliće, kao i da je ona ojačala nacionalno jedinstvo.

Osim toga, Putin je naglasio da će odgovorni za oružanu pobunu koja je njegovu zemlju bacila u haos biti “izvedeni pred lice pravde”.

Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je taj poslednji istup ruskog lidera, navodeći da je Jevgeniju Prigožinu i pobunjenicima, odnosno Vagnerovcima dao tri izbora.

- Putin je zapovjednicima i borcima u Vagneru dao prostora da se distanciraju od Prigožinove oružane pobune, navodeći da ‘znamo da su velika većina boraca i zapovjednika Vagner grupe takođe ruske patriote, odate svom narodu i državi.”

Putin je izjavio da Vagnerovi borci koji žele da nastave da “služe Rusiji”, mogu da potpišu ugovor s ruskim Ministarstvom odbrane ili drugim ruskim bezbjednosnim službama, penzionišu se i odu kući ili u Bjelorusiju (vjerovatno da budu s Prigožinom).

Putin je pohvalio rad zapovjednika grupe vjerovatno u nastojanju da ih zadrži dok se Vagner grupa integriše u Ministarstvo odbrane. Sposobnost Ministarstva odbrane da zadrži što više Vagnerovih trenutnih zapovjednika tokom procesa integracije i potčinjavanja vjerovatno je ključna za održavanje borbene efikasnosti i morala Vagnerove grupe - piše ISW.

Ovaj think-tank takođe navodi da je Putin mogao da uhapsi rukovodioce Vagnera zbog izdaje, ali umjesto toga ponudio im je oproštaj, što ukazuje na njegovu potrebu za obučenim i efikasnim ljudstvom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:24