Vladimir Putin / - EPA
06/03/2024 u 23:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin: Rusija spremna da učini sve da osigura nuklearnu bezbjednost

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna da učini sve kako bi se poboljšala bezbjednost nuklearnih objekata.

- Moskva je spremna da radi sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u svim oblastima u vezi sa nuklearnom energijom i zahvalna je agenciji na recipročnim koracima za jačanje saradnje - rekao je Putin na sastanku sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem, prenosi RIA Novosti.

On je ukazao na napredne projekte koje realizuje Rosatom: izgradnja Kurske NE-2, novog bloka sa reaktorom na brzim neutronima, projekte nuklearnih elektrana male snage, uključujući plutajuće nuklearne elektrane, i razvoj ledolomca.

Prema njegovim riječima, Moskva je spremna da svoje najbolje prakse podijeli sa partnerima, planira da ojača saradnju sa IAEA u svim oblastima i zahvalna je agenciji na recipročnim koracima.

- Ostajemo jedan od neprikosnovenih lidera u ovoj oblasti u svijetu. Ne samo da poslujemo, aktivno razvijamo nuklearnu energiju i smatramo je ekološki prihvatljivim oblikom energije, činimo sve da poboljšamo bezbjednost nuklearnih objekata - istakao je ruski lider.

Grosi je ukazao na važnost i blagovremenost sastanka sa predsjednikom Rusije i spremnosti da se razgovara o „osjetljivim temama“.

- Veoma mi je važno da sam ovdje. Naš prvi razgovor je održan u Sankt Peterburgu prije godinu i po dana, bio je to važan sastanak. Čini mi se da sve što se dešavalo od tada još više pokazuje koliko ovaj razgovor dolazi u pravo vrijeme… Ima izazova, ima osjetljivih pitanja - rekao je on.

Putin i Grosi razgovarali su oko 50 minuta u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej u Sočiju. Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:32