Владимир Путин / - SHUTTERSTOCK_1287905677
18/09/2023 u 19:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin: Stanje u ruskoj ekonomiji stabilno i uravnoteženo

Putin je naveo da bi, suprotno negativnim prognozama, BDP na kraju godine mogao da dostigne 2,8 odsto

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je ekonomska situacija u zemlji u nizu ključnih pokazatelja bolja od ranije projektovane.

Stanje u ekonomiji trenutno je stabilno i uravnoteženo, a u nizu ključnih pokazatelja situacija je znatno bolja od prethodnih procjena i prognoza, rekao je Putin na sastanku o nacrtu saveznog budžeta za 2024-2026. godinu, prenosi Tass.

Putin je naveo da bi, suprotno negativnim prognozama, BDP na kraju godine mogao da dostigne 2,8 odsto.

- U početku je predviđeno smanjenje BDP, da bi u aprilu bio progniziran rast od 1,2 odsto. Već sada smo to premašili i rast bi do kraja godine mogao da dostigne 2,5, a možda čak i 2,8 odsto, kazao je Putin.

On je istakao da se ruska ekonomija izborila sa spoljnim pritiskom, koji je bez presjedana, i potpuno se oporavila, pri čemu je BDP dostigao nivo iz 2021. godine.

- Generalno gledano, sada se sa sigurnošću može reći da je faza oporavka ruske privrede završena. Izdržali smo apsolutno nezabilježeni spoljni pritisak nekih vladajućih elita u takozvanom zapadnom bloku, koje nazivamo neprijateljskim“, rekao je Putin.

On je naveo podatak da su prihodi saveznog budžeta od nafte i gasa u julu i avgustu približno na prošlogodišnjem nivoi i da nastavljaju da rastu.

Predsjednik Rusije je zadužio vladu i Centralnu banku da preduzmu mjere za podršku nacionalnoj valuti.

- Očigledno je da je jedan od glavnih problema sada vezan za ubrzanje inflacije, pri čemu je slabljenje rublje očigledno ključni faktor. Neophodno je jasno razumjeti razloge za to i preduzeti pravovremene mjere. Uvjeren sam da će vlada i Centralna banka to uraditi profesionalno, istakao je Putin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:59