Vladimir Putin / - FOTO: EPA
24/01/2023 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin tvrdi da ne brane uvoz ljekova: Cijene rasle, a ipak došlo do nestašice

Najčešća je bila privremena nestašica antibiotika i antipiretika, a nedostatak je uočen i kod ljekova za odrasle i tableta i sirupa i supozitorija za djecu

U poslednje vrijeme, cijene ljekova su porasle i postoji nedostatak jednog broja ljekova, uprkos rastu farmaceutske proizvodnje u Rusiji, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Tokom tri kvartala prošle godine nedostatak je iznosio oko 22 odsto, a 60 odsto našeg tržišta su ljekovi domaće proizvodnje. Ipak, nastala je nestašica nekih ljekova, a cijene su rasle - rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenijela su "Izvestija".

Ranije ovog mjeseca Roszdravnadzor je priznao da može doći do kašnjenja u isporuci određenih proizvoda apotekama zbog logističkih problema. Anketa sprovedena među farmaceutima pokazala je da je oko 99 odsto predstavnika apotekarskih ustanova u 2022. godini imalo problema sa nedostatkom ljekova.

Najčešća je bila privremena nestašica antibiotika i antipiretika, a nedostatak je uočen i kod ljekova za odrasle i tableta i sirupa i supozitorija za djecu.

Tako su među ljekovima, čiji su privremeni prekidi u snabdjevanju najčešće primećeni, bili antibiotici amoksiklav, augmentin i panklav. Od antipiretika, predstavnici apoteka su ukazali na probleme sa nurofenomom za djecu.

Putin je izjavio i da Rusija ne brani i ne ograničava uvoz ljekova. Mnoge strane kompanije nastavljaju da rade u zemlji, ali je neophodno povećati sopstvena istraživanja, rekao je on, prenijele su RIA Novosti.

- Kao što znate, mi ne branimo uvoz, ne ograničavamo ga. Radimo sa proizvođačima koji tradicionalno rade na našem tržištu, stranim proizvođačima. Moram reći da mnogi nastavljaju ovaj posao kao i obično. Ali neki od njih su obustavili istraživanja, kao i mi i naravno, veoma je važno da pojačamo naše napore u ovom pravcu - rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade i poručio: "Nadam se da će se to i dalje dešavati".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 18:40