Vladimir Putin / - SCREENSHOT YOUTUBE
13/11/2022 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin uložio amandman na zakon: Oduzimanje državljanstva za diskreditovanje ruske vojske

Prvobitna verzija predloga zakona sugerisala je oduzimanje državljanstva za teška kaznena djela protiv države, terorističke aktivnosti, trgovinu drogom i falsifikovanje isprava

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je predsjednički amandman na zakon kojim se vlastima Rusije omogućava oduzimanje državljanstva onima koji diskredituju rusku vojsku, prenosi Al-jazeera Balkans.

Amandmani predloženi na nacrt zakona, koji je Državna duma prvobitno usvojila u aprilu, definišu da namjerno širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama predstavlja krivično djelo, za koje je predviđena i kazna oduzimanja pasoša, prenosi Anadolija.

Novinska agencija RIA Novosti javlja da jedan od amandmana takođe nalaže da se državljanstvo može oduzeti i za radnje pod okriljem stranih i međunarodnih nevladinih organizacija ako su one nepovoljne za teritorijalnu cjelovitost Rusije.

Pozivanje na radnje usmjerene na narušavanje teritorijalne cjelovitosti Rusije, diskreditovanje ruske vojske, javno pozivanje na ekstremizam, prijetnje životu vladinog funkcionera te zloupotreba državnog grba i zastave takođe su uključeni u predloge.

Prvobitna verzija predloga zakona sugerisala je oduzimanje državljanstva za teška kaznena djela protiv države, terorističke aktivnosti, trgovinu drogom i falsifikovanje isprava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:16