Marija Voroncova na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Rusija, juna 2021. / screenshot YouTube
16/01/2024 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putinova kćerka navodno zaradila milione sa jednom medicinskom firmom

Tim Navaljnog je naveo da je Voroncova, endokrinologinja po struci, počela da radi za NOMEKO kao suosnivač i član vijeća direktora 2019. godine

Najstarija kćerka ruskog predsjednika Vladimira Putina, Marija Voroncova, zaradila je 944 miliona rubalja (10,7 miliona dolara) kao radnica u Novoj medicinskoj kompaniji (NOMEKO) između 2019. i 2022. godine, izvijestio je tim opozicionog političara Alekseja Navaljnog u istraživačkom izvještaju od 15. januara.

Tim Navaljnog je naveo da je Voroncova, endokrinologinja po struci, počela da radi za NOMEKO kao suosnivač i član vijeća direktora 2019. godine.

Prema nalazima istrage, NOMEKO je najviše zaradio kroz saradnju sa ruskom kompanijom Sogaz, koja je dijelom u vlasništvu Jurija Kovalčuka, bliskog Putinovog saradnika i jednog od najbogatijih ljudi Rusije.

Istraga iz 2021. godine, koju je sproveo Current Time, mreža na ruskom jeziku koju vodi Radio Slobodna Evropa u saradnji sa Glasom Amerike, pokazala je da je Sogaz novčano podržao bliske Putinove saradnike, uključujući čelnike Federalne službe zaštite (FSO), predsjednicu parlamentarnog Vijeća Federacije i drugih najviših ruskih zvaničnika.

Voroncova, uz platu i dividende u NOMEKO-u, mjesečno prima platu od 110.000 rubalja (1.250 dolara) od državnog Univerziteta u Moskvi, u kojem se vodi kao saradnica Fakulteta fundamentalne medicine, navodi se u istrazi tima Navaljnog.

Aleksej Navaljni služi ukupno 19 godina u ruskom zatvoru zbog ekstremizma i drugih optužbi, ali njegov tim nastavlja rad i svoje nalaze objavljuje na internetu.

Raniji istražni izvještaj Current Timea o Sogazu je otkrio da Voroncova i njen drugi suprug, Jevgenij Nagorni, posjeduju penthause od 230 kvadrata u centru Moskve, koji se procjenjuje na 800 miliona rubalja (više od devet miliona dolara).

Takođe, Voroncova posjeduje kuću u blizini Moskve čija se vrijednost procjenjuje na 400 miliona rubalja.

Telegram kanal Mozhem obyasnit izvijestio je u istrazi u aprilu 2023. da su firme Voroncove i Putinove najmlađe kćerke, Katarine Tihonove, zaradile više od 1,2 milijarde rubalja (13,6 miliona dolara) u 2022. godini.

Istraga Mozhema obyasnit takođe je otkrila da je godišnja zarada NOMEKO-a naglo porasla i dostigla 597 miliona rubalja (skoro 6,8 miliona dolara) nakon što se Voroncova pridružila firmi kao suosnivač i član njenog vijeća direktora, dok je u 2018. godini kompanija bila bez profita.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:03