Vladimir Putin / - EPA
24/05/2024 u 14:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rojters: Putin je spreman da zaustavi rat u Ukrajini, evo šta traži

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta, rekla su za Rojters četiri ruska izvora, dodajući da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj grupi savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore, prenosi Rojters.

- Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali je takođe spreman na prekid vatre – zamrzavanje rata - rekao je jedan od četiri izvora, viši ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišim nivoima u Kremlju. On, kao i drugi izvori pomenuti u ovoj priči, govorio je pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Putin potpisao dekret o korišćenju američke imovine u Rusiji

-Putin će reći da smo pobijedili, da nas je NATO napao i da smo zadržali svoj suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je istina- rekao je jedan od njih, dajući svoju analizu, prenosi Kurir.rs.

Za ovaj izvještaj, Rojters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokoj nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi "vječni rat."

Zamrzavanje sukoba duž trenutnih linija ostavilo bi Rusiji značajne djelove četiri ukrajinske regije koje si je formalno priključila u septembru 2022., ali bez potpune kontrole nad bilo kojom od njih.

Takav dogovor bio bi ispod ciljeva koje je Moskva postavila na početku rata, kada je rekla da četiri ukrajinske regije - Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson - pripadaju Rusiji u cijelosti. Peskov je rekao da ne može biti govora o vraćanju četiri regije koje su sada, prema njima, dio Rusije.

Ruske snage kontrolišu oko 18% Ukrajine i ovog mjeseca su napredovale u sjeveroistočnoj regiji Harkov. "Rusija će gurati dalje", rekao je izvor koji je radio s Putinom.

Putin će polako osvajati teritorije dok Zelenski ne iznese ponudu da stane, rekao je taj izvor, navodeći da je ruski vođa izrazio mišljenje svojim pomoćnicima da Zapad neće osigurati dovoljno oružja.

U odgovoru na pitanja za Rojtersovu priču portparol američkog Stejt Departmenta rekao je da svaka inicijativa za mir mora pošoivati "teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica" i opisao Rusiju kao jedinu prepreku miru u Ukrajini. "Kremlj još nije pokazao nikakav značajan interes za završetak svog rata, naprotiv", rekao je portparol.

Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i odbrane nisu odgovorila na pitanja Rojtersa.

Ukrajina se priprema za pregovore koje će sljedećeg mjeseca ugostiti Švajcarska, s ciljem ujedinjenja međunarodnog mišljenja o tome kako okončati rat. Pregovori su sazvani na inicijativu Zelenskog, koji je rekao da Putin ne bi trebalo prisustvovati. Švajcarska nije pozvala Rusiju.

Moskva je izjavila da pregovori nisu vjerodostojni bez njenog prisustva. Ukrajina i Švajcarska žele da ruski saveznici, uključujući Kinu, prisustvuju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 01:39