/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
08/09/2023 u 20:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rumunija jača odbranu u pograničnim oblastima zbog ruskog granatiranja

Nakon noćnog napada ruske vojske na Odesku oblast, neki od dronova pali su na teritoriju Rumunije

Rumunija pojačava mjere zaštite civila u pograničnim naseljima na Dunavu, u neposrednoj blizini zone sukoba u Ukrajini, zbog ruskog granatiranja ukrajinskih luka.

Nacionalni komitet za vanredne situacije Rumunije (CNSU) ovlastio je Ministarstvo nacionalne odbrane da identifikuje područja na obalama Dunava u kojima je potrebno preduzeti mjere za zaštitu stanovništva.

- S obzirom na trenutni geopolitički kontekst i nedavne i ponovljene napade na ukrajinske luke Reni i Izmail, Komitet je ovlastio Ministarstvo nacionalne odbrane da procijeni i identifikuje oblasti u Rumuniji koja se nalaze u blizini konfliktnih područja, gdje se uvode posebne mjere za zaštitu stanovništva - navodi se u odluci, prenosi Agerpres.

Na sastanku Nacionalnog komiteta usvojena je odluka o sprovođenju mjera za upozorenje rumunskih državljana u pograničnom području sa Ukrajinom.

Konkretno, to se odnosi na obavještavanje stanovništva putem Ro-Alert poruka u naznačenim područjima u slučaju opasnosti od pada "elemenata koji pripadaju vojnoj opremi koja se koristi u sukobu".

Regionalne inspekcije za vanredne situacije će uputiti lokalno stanovništvo kako da postupe u potencijalno opasnim situacijama. Nakon noćnog napada ruske vojske na Odesku oblast, neki od dronova pali su na teritoriju Rumunije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 00:41